Napůl živí, napůl mrtví. Tracky týdne mají na svědomí Half Alive a hvězda budoucnosti Aiyana-Lee

16. únor 2022
Topinky

Sesterskou lásku v novinkových tracích propagují francouzsko-kubánská dvojčata Ibeyi i rapperský tandem Saweetie a H.E.R., nejsilněji ale zní senzační vokál Amy Winehouse generace Z, teprve 21leté zpěvačky Aiyany-Lee. Nothing Good Comes Easy!

Aiyana-Lee - Make You Love Me
Credits: Aiyana-Lee Anderson, Coleridge Tillman, Lance Shipp, Nathalia Marshall, Nicole Daciana Anderson, Rachael Kennedy, Theron Feemster
Label: HITCO
Album: Wednesday’s Child (Side A)

Jeden z nejvýraznějších nových hudebních hlasů generace Z, 21letá britsko-americká zpěvačka a skladatelka Aiyana-Lee, po sérii skvělých singlů konečně vydává debutové EP Wednesday’s Child (Side A). V Londýně narozená, ale od svých patnácti v Los Angeles tvořící hvězda budoucnosti je slyšitelně inspirována jak stylem Amy Winehouse, tak i  Motownem, přičemž její hudba i dokonale atletický, emotivní vokál se ladně pohybují na pomezí popu, soulu a R&B. Talentované umělkyni z významné hudební rodiny s minialbem pomáhali nejen slavní producenti Neff-U (Michael Jackson, Doja Cat) či Sebastian Kole (Alicia Keys, Alessia Cara), ale i vlastní matka – multiplatinová zpěvačka a písničkářka Nicole Daciana Anderson, která Aiyanu-Lee po smrti jejího otce vychovávala jako samoživitelka. My si do playlistu vybíráme nejnovější singl Make You Love Me, který lze nemilovat jen stěží...

Wesley Joseph - Cold Summer
Credits: Wesley Joseph, Leon Vynehall
Label: Secretly Canadian / EEVILTWINN
Album: Cold Summer single

Londýnský hudebník Wesley Joseph patří do kolektivu OG Horse, v němž začínala i Jorja Smith. Zpěvačka hostovala na jeho loňském albu Ultramarine a teď se Joseph vrací s novým singlem Cold Summer. Jak má ve zvyku, sám si k němu natočil videoklip, který nabízí unikátní zážitek prostorového zvuku. Tedy pokud máte zařízení, na němž se dá prostorová hudba poslouchat. Jinak je ale Cold Summer autorským mixem R&B, rapu a orchestrálních aranží. Singl vychází na jeho značce EEVILTWINN, kterou zastřešuje indie label Secretly Canadian.

Ibeyi - Sister 2 Sister
Credits: Lisa-Kaindé Diaz, Naomi Diaz, Francis White, Richard Russell
Label: XL Recordings
Album: Spell 31

Sesterské duo dvojčat Ibeyi ohlásilo na začátek května nové album Spell 31. Bude to jejich třetí studiový počin, který přijde pět let po předchozí desce Ash. Na desce se představí třeba rapper Pa Salieu (hostoval v předchozím singlu Made Of Gold), Jorja Smith nebo trinidadský rapper Berwyn, který se objeví v písni Rise Above, jež je coververzí klasiky od Black Flag. Aktuální singl z desky dvojice Lisa-Kaindé a Naomi Diaz nicméně obstará skladba Sister 2 Sister – dojemné vyznání sesterské lásky. Video k tracku natočil Colin Solal Cardo.

Half-Alive - Everything Machine
Credits: Joshua Taylor, Brett Kramer, J. Tyler Johnson, Rob Cohen, John Hill
Label: RCA
Album: Give Me Your Shoulders, Pt. 1

Kalifornské indie-popové trio Half-Alive (nebo half•alive, chcete-li) se proslavilo před čtyřmi lety virálním tanečním videosinglem Still Feel, který má k dnešku na YouTube přes 60 milionů zhlédnutí a dalších 100 milionů streamů na Spotify. Loni trojice ještě předskakovala slavnějším kolegům Twenty One Pilots, ale na letošek už ohlásila sólové turné po Evropě i Americe, které má podpořit jejich aktuální dvojalbum Give Me Your Shoulders, jehož první část vyšla 11. února. Na Pt. 1 nás nejvíc zaujala chytlavá skladba Everything Machine, v níž Half Alive předkládají další velmi životný hybrid popu, rocku a funku. Dobrá zpráva na závěr: v rámci výše zmíněného tour se trio z Long Beach zastaví i v pražském klubu Roxy, a to na Prvního máje.

Saweetie - Closer ft. H.E.R.
Credits: Diamonté Harper, Gabriella Wilson, Alyssa Cantu, Bradley Powell, Randall Hammers, Ryan Ogren, Samuel Ahana, Jonathan Whitfield, Michael Crook
Label: ICY / Warner
Album: Pretty Bitch Music

O málokteré americké rapperce bylo v posledních měsících slyšet tolik jako o Saweetie, která navíc už brzy vydá velmi očekávanou debutovou desku Pretty Bitch Music. Album ohlásila několika hitovými singly, mezi které patří i novinka Closer, k níž přizvala zpěvačku H.E.R. Ta měla podobně jako Saweetie velmi úspěšný rok 2021: získala Oscara, Grammy a zpívala na Super Bowlu. Za chytlavým bangerem tematizujícím nymfomanii a obecnou lásku k sexu stojí mimo jiné Ryan Ogren (Kim Petras, Lil Wayne) a DJ Swish (Post Malone, Denzel Curry). Fanoušky Saweetie by mělo také zajímat, že stihla minulý týden hostovat na singlu Tai’Ayshi One Night Ting.

Portugal. The Man - What, Me Worry?
Credits: John Gourley, Zachary Carothers, Kyle O'Quin, Eric Howk, Jason Sechrist, Zoe Manville, Brent Kutzle, Homer Steinweiss, Jeff Bhasker, Ryan Tedder, Tyler Spry
Label: Atlantic
Album: What, Me Worry? single

V Portlandu zakořeněná alt-rocková kapela Portugal. The Man byla původně sestavena na střední škole na Aljašce. Od roku 2006 vydali osm studiových alb a za hit singl Feel It Still propagující desku Woodstock byli v roce 2017 oceněni Grammy za nejlepší popový výkon dua nebo skupiny. Na pět let starou desku se teď Portugal The Man konečně chystají navázat dlouhohrající novinkou, jejíž název zatím neznáme, víme však, že vyjde letos v červnu a má jí předcházet společná tour s Alt-J. Prvním autorským materiálem kapely po téměř čtyřech letech je singl What, Me Worry?, který obsahuje typicky vysoké vokály Johna Gourleyho, hypnotickou kytarovou linku a šedesátými léty inspirovaný groove, jenž nutí vzpomenout právě na hit Feel It Still. O produkci se postarali Ryan Tedder (Adele, Taylor Swift) a Jeff Bhasker (Kanye West, Harry Styles).

Myd - The Sun ft. Jawny
Credits: Quentin Lepoutre, Jacob Sullenger, Anouk Amati, David Marinelli, Sam Tiba
Label: Ed Banger
Album: The Sun single

Francouzský DJ, producent a zpěvák Quentin Lepoutre (známý jako Myd) je mimo jiné zakládajícím členem elektronického kolektivu Club Cheval. Po vydávání tracků na labelech Marble a Bromance pokračoval ve své sólové kariéře a v roce 2017 se upsal značce Ed Banger. Za svou kariéru produkoval pro spoustu francouzských kolegů a remixoval velká jména jako Yelle nebo Two Door Cinema Club. Na jeho albovém debutu Born A Loser z loňského roku najdeme mezi hostovačkami Maca DeMarca i britského písničkáře, který si říká Bakar. Prosluněný taneční banger The Sun – nejúspěšnější skladba loňského releasu – se nyní dočkala reworku. Své vokály do přidané sloky propůjčil americký alt-popový písničkář Jawny. Duo s novinkou vystoupilo na předávání “francouzských Grammy” Victoires de la Musique.

Felix Cartal & Elohim - Nothing Good Comes Easy
Credits: Taelor Deitcher, Elohim
Label: Physical Presents
Album: Nothing Good Comes Easy single

Platinově oceněný kanadský DJ a producent Felix Cartal v průběhu své kariéry nastavil trend spoluprací s vokalisty a vokalistkami nepředvídatelnými pro klubovou scénu. Důkazem toho jsou společné tracky se Sebastienem Graingerem z Death From Above 1979, Majou Ivarsoon z The Sound nebo Johnnym Whitneym z The Blood Brothers. Po vydání loňské, v pořadí již čtvrté studiové desky Expensive Sounds For Nice People je nyní Felix Cartal zpět s o něco předvídatelnějším, zato ale magicky funkčním spojením. Na prvním singlu letoška Nothing Good Comes Easy ho doplňuje v Los Angeles usazená elektropopová zpěvačka skryté identity Elohim. „Věděla jsem, že tento řádek musí jít za velmi speciálním producentem. Když jsem to psala, šlo to přímo od srdce. K srdečnému textu a melodii jsem potřebovala také patřičnou produkci a Felix byl dokonalým spojením,“ říká Elohim ke vzniku emocemi poháněné indie-dancové hymny.

Mají Filip s Alešem předvídatelné, ale magické napojení? Co bude Aleš dělat na Prvního máje? A jak se má jeho mrtvá babička? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.