„Narušujeme komerční potravinový řetězec.“ Fuchs2 oživuje Štvanici kulturou a DIY cyklistikou

7. květen 2019

„Všichni se zabýváme novou definicí veřejného prostoru,“ vysvětluje na zahrádce Vily Štvanice Martin Kontra. Právě společně s týmem Vily, Containallu a Přístavem 18600 provozuje už několik měsíců sousední objekt bývalé kavárny, nyní nazývaný Fuchs2. Jak se zatím spojení čtyř odlišných kulturních promotérů daří a co se na Štvanici chystá nového?   

„Fascinovalo nás, že můžeme jako čtyři potenciální konkurenti zkusit spolupracovat, a zatím jsme docela překvapení, že to nese víc synergie než nějakých rozporů,“ říká Kontra, který provozuje také Altenburg 1964. Od listopadu 2018 se v novém prostoru konalo asi 40 koncertů a nejrůznějších parties. Důležitou součástí programu je také divadlo, které má na starosti především tým z Vily. „Vznikají tu i přímo site specific instalace speciálně pro tenhle prostor,“ říká Ivo Kristián Kubák a vzápětí mě vede na zkoušku představení Chrám hokeje.

Památkově chráněná funkcionalistická stavba ještě loni v létě vypadala, že definitivně půjde k zemi podobně jako sousední zimní stadion o pár let dříve. Hlavní město se ale nakonec rozhodlo bývalou kavárnu ze 30. let zachránit. Podle Kubáka nebyl dům ani v tak havarijním stavu, jak na první pohled vypadal. Na jeho interiérech se ale podepsala přítomnost několika discoklubů, které tu fungovaly po revoluci. Design devadesátých a nultých let včetně ochozů a zrcadel dodává prostoru lehce bizarní postapo nádech, který ale zvlášť ke zdejší hudební dramaturgii tak akorát pasuje. 

Kromě divadla a koncertů se ve Fuchs2 chtějí věnovat i komunitním aktivitám. Každým dnem se na Štvanici otevře pražská pobočka mezinárodního projektu Bike Kitchen. Bike Kitchen jsou DIY cyklodílny fungující na dobrovolnickém základu, které nejsou postaveny na prodeji zboží, ale na myšlence sdílení věcí a znalostí. „Prostory jako Fuchs2 mají sloužit právě podobným projektům. V běžném komerčním objektu by Bike Kitchen nemohl existovat,“ myslí si Kontra. Sdílení myšlenek, idejí i věcí – kulturních i bikeových – by ve Fuchs2 mělo pokračovat minimálně ještě jednu další sezónu.

Jaké koncerty se ve Fuchs2 chystají a jak si poradili promotéři s netradičními a zchátralými prostory? Poslechněte si reportáž přímo z místa.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.