Naše instagramové profily živí společenské situace, shodují se autoři Masaryk_official a Nešlo by to levnějc?

10. září 2020

Osobní stránky nemají zdaleka tolik propracované a sledované jako své humoristické a trochu i edukační platformy. Profily na sociální síti Instagram fungují jako marketingové nástroje a nabízí autorům Masaryk_official (Jan Kára) a Nešlo by to levnějc? (Monika Simonová) velkou fanouškovskou základnu. „Je zásadní, že to lidi baví, spojuje je to téma. Osobní profily se zas tolik nesdílí,“ prozrazuje Monika.

„Vždycky jsem se smála influencerům, kteří říkali, kolik mají práce. Přišlo mi, že jen sedí na telefonu, že to nic není,“ popisuje rychlý nárůst zodpovědnosti a práce Monika. Její profil, založený letos v březnu, publikuje konverzace mezi klienty a fotografy, kde dochází k nepochopení ceny nebo obecného nastavení pravidel při sjednávání zakázky.

Inspirací Monice byly profily jako Šílená Nehtařka a Nechci_tetování, a protože sama fotí, rozhodla se vytvořit platformu i pro svou komunitu. „Je to náročný, za každým postem mi přijdou stovky zpráv, snažím se odpovídat, přijde mi neslušný si to aspoň nepřečíst,“ pokračuje Monika.

Jan Kára, který se podílí na práci nevládní neziskové organizace Rekonstrukce státu, využívá politické postavy „tatíčka“ Masaryka a pravidelně s humorem komentuje aktuální dění v České republice. „Snažím se, aby se tam neobjevily sprostý slova, jde mi o chytrej humor. Nikdy bych neglosoval například hořící byt v paneláku, i když je to aktuální téma,“ vysvětluje nastavení hranic a humoru Jan.

Životnost obou profilů určuje hlavně nekončící aktuální dění ve společnosti, které komické situace generuje, ale také zájem veřejnosti o styl a formát použitého humoru. „Jestli lidi přestane bavit ten styl, kterým Masaryk aktuální dění komentuje, je jedna věc, ale u nás v České republice se za týden stane tolik věcí, materiálu je stále nepřeberně,“ komentuje nevysychající zdroj pro svou práci Jan.

„Já hlavně doufám, že časem tyto situace ustoupí, směje se na závěr hejtům a nepochopení prezentovaným na svém profilu fotografka Monika.

Jak reagují na komentáře a kdy jsou sami autoři ochotni přehodnotit svá stanoviska a názory? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.