Nastupující generace domácí elektroniky. Žánrová dekonstrukce, cyničtí rappeři s citem pro atmosféričnost a ambientní experimenty

25. červenec 2019

Za poslední roky se na tuzemské elektronické scéně objevili mladí producenti a producentky, kteří propojují různé žánrové odnože a nebojí se překročit předem stanovené hranice. Jsme tak svědky experimentů v propojování na první pohled neslučitelného, jako je ambientní downtempo a techno nebo třeba hutné synťáky a rap. Podívejte se na výběr těch nejzajímavějších jmen, která mají šanci se zapsat na poli české elektronické scény v následujících letech.

Současná mladá generace tuzemské elektronické scény je bohatá jak na začínající producenty s pár vydanými tracky, tak na zkušené tvůrce s několika dotaženými alby. Nacházíme také významnou žánrovou rozmanitost. Nastupujícím trendem, který se objevuje u řady mladých tuzemských producentů, je pak propojování hudby s vizuálním uměním. Mnoho z nich totiž buďto navíc souběžně s hudební tvorbou pracuje na dalších uměleckých projektech, nebo přímo hudbu v rámci audiovizuálního zážitku kloubí dohromady s motion designem a projekcemi vytvořenými k umocnění celkového dojmu při živých vystoupeních. Většina producentů se neohlíží na konvenční žánrová vymezení, a tak jsme často svědky bizarních subžánrových kombinací. K tvorbě elektronické hudby v dnešní době stačí v podstatě pouze počítač. Díky tomu je současná podoba elektronické hudby ideální základnou pro mladé umělce. To dokládá i bohatost a organicita tuzemské scény.

Lowmoe

Štěpán a Nela jsou rodáci z Opavy, kde také na jaře v roce 2015 vznikl jejich první společný projekt Creaticity. Ten se reinkarnoval do současné podoby audiovizuálního projektu – Lowmoe. Na jaře 2017 vydali první EP Authentique a letos v lednu vyšlo debutové album – Downtemple. Neoddělitelnou součástí Lowmoe jsou vizuály. Ty často vznikají souběžně s hudbou. Kombinují prvky barevné i temné, abstraktní motivy s inscenovanými mikronarativy. Toto album zaznamenává i postupný vývoj projektu, od prvotní downtempově ambientní tvorby až k prvkům techna, hip hopu a EDM ve více energickém a bezprostředním vyjádření.

Yasu

Pražský producent Yasu o svojí hudbě tvrdí, že se snaží neomezovat určitým směrem či žánrem. Jeho tvorba je skutečně velice rozmanitá a mohli bychom zde najít nahrávky, které zasahují od synthwavu, trapu až po současné začleňování ambientních, až atmosférických prvků, na kterých staví základnu pro výsledný zvuk. Momentálně Yasu vydává většinu své tvorby na domácím labelu Oddity Records, pod kterým vyšel i námi vybraný track, na němž se podílel s producentem, který si říká Dubstract.

 

Sekvoye

Sekvoye jsou elektro-rapové duo původně z Opavy, momentálně působící v Brně. Jejich skladby vznikají, jak sami říkají, spíše živým jamováním než promyšleným procesem. Tyto demoverze pak hrají Sekvoye často i na koncertech, kde, podobně jako třeba islandští GusGus, dolaďují finální podobu každého tracku. Sekvoye zatím stihli vydat dvě EP – Propast a Wifi v Lese. Ve své tvorbě cynicky reflektují společenská témata na textech plných metafor, kterým dodává hloubku hutné syntezátorové pozadí. V současné době pracují na debutovém albu, které by se mělo celé nést v konceptuálním obalu reality, v níž společnost pohltila produkce a závislost na syntetických vůních, které dělají z lidí hyperproduktivní loutky. Toto album by mělo vyjít na podzim tohoto roku.

Makropulos

Jiří Bejček je vycházející hvězda olomoucké elektronické scény. Sám se snažil o produkci vlastní hudby už od střední školy, ale svou prvotinu vydal teprve před 8 měsíci. Track The Carparthians se objevil i v Startéru Radia Wave. Makropulos sám o sobě říká, že největší vliv na jeho tvorbu má jeho tzv. „svatá trojice“ – DJ Boring, Palms Trax a Ross From Friends. Důležitou roli sehrál i pražský producent Tomáš Martínek aka TMA, který ho zasvětil do hudební tvorby v programu AbletonLive. Makropulos se věnuje mimo hudební produkce i DJingu, skrze který pochopil, že lo-fi house je cesta, kterou se chce ubírat i v budoucnu. Na podzim se tak můžeme těšit na jeho první ucelené EP.

Blear Moon

Plán přestěhovat se do České republiky měl Vlas Presnetsov aka Blear Moon už v 15 letech. Toužil zde studovat v Ateliéru Time-based Media na ústecké FUD. V ruském městečku Sněžinsk, ze kterého pochází, leží i zdroj jeho hudební inspirace. Dědeček Vlase byl konstruktivista a babička pracovala v městském rozhlase, kde se seznámil nejprve s analogovým a následně digitálním zvukem a jeho střihem. Jakmile pak na internetu objevil experimentální a ambientní elektronickou scénu, věděl, že to je směr, kterým chce pokračovat. Zatím vydal 4 alba a několik singlů. Jeho tvorba se pohybuje v ambientních vodách, které prolíná terénními nahrávkami přírody a samply. Mimo jiné se zaměřuje na vizuální experimenty, které propojuje s vlastní hudbou. Blear Moon také již stihl založit kazetový label – Secret Press, pod kterým vydává většinu své tvorby.

Viah

Česko-vietnamská zpěvačka Viah se na domácí scéně objevila teprve nedávno a zaujala uhrančivým propojením minimalistické elektroniky s tanečními melodiemi, které dávají dohromady křehkou osobitou výpověď podpořenou silnými texty. Zabývá se aktuálními tématy, jako je toxicita na sociálních sítích nebo hledání vlastní identity. Mimo vydání debutového alba Tears of a Giant zvítězila i v letošním ročníku hudebně exportního projektu Radia Wave Czeching. Viah je nejen talentovanou producentkou, ale zároveň strhující performerkou, která čerpá inspiraci z divadelních vystoupení.

eva01

Digitální vizionář David Střeleček aka eva01 je člen kolektivu Blazing Bullets, multimediální platformy Reaper Death Seal Corporation či streamovacího projektu BCAA, který se věnuje nejen hudbě, ale třeba i podcastům nebo tvorbě vizuálního umění. Svým jménem odkazuje na kultovní japonské anime Neon Genesis Evangelion, přičemž celá zvuková forma je cítit silnou inspirací ve sci-fi filmu. Dekonstruovaný trap s grimem, který přechází až do temného noisu, jukeu a post-klubové melancholie – zkrátka undergroundový velký třesk, který formuje zhuštěné galaxie plné rozdílných mikrostylů.

Space Love

O projektu Space Love hovoří Andrea Pekárková a Vojtěch Novák jako o meziprostorové lásce. Jedná se o audiovizuálně zaměřený projekt, který má na svém kontě již 7 vydaných alb. Oba dva členové jsou aktivní i v mnoha jiných činnostech. Andrea se věnuje mimo jiné VJingu, videu, volné grafice, kolážím nebo třeba propojení alternativní medicíny s vizuálním jazykem. Vojta se mimo grafiky a tvorby vizuálů věnuje i hudební produkci a spolupráci s dalšími hudebníky. Od roku 2017 je členem labelu Hypno808, kde vydal sólové rapové album pod pseudonymem VOODOO808. V tomto roce Space Love vydali album Hyper Hyper, které reflektuje snahu vymanit se z jemnějšího žánrového škatulkování jejich předchozí tvorby.

bílej kluk

Předposledním jménem v našem seznamu je pražský producent Michal Plodek, který si říká bílej kluk. Stejně jako představovaný eva01 je součástí projektů BCAA, Reaper Death Seal Corporation a DJské skupiny Blazing Bullets. Jeho zvuk se točí okolo post-klubového uchopení trapu infikovaného samply z japonského anime, vesmírnými synťákovými riffy a vlastním hlasem. Tento mladý producent ukořistil minulý rok ocenění Objev roku hudební ceny Vinyla. EP snowy je zatím jeho prvním letos vydaným materiálem. Koncem července se už ale můžeme těšit na další EP, na kterém spolupracuje s producentem Bloodflow.

BoLs

Nejmladší z představených jmen je pražský producent BoLs. Ten teprve dokončil třeťák na gymnáziu, ale hudebních zkušeností má více než leckterý ostřílený hudebník. Matěj Dvořák si prošel za svoji kariéru od metalu, drum’n’bassu, dubstepu až po rap. Snad právě z této žánrově rozmanité historie bychom mohli vycházet při klasifikaci jeho současné produkce. Jeho poslední EP Brainmush je kombinací neo rapu a roztěkaných, ale chytrých beatů, které mutují do pomalejších baladických linek kombinovaných s autotunem.

Jaké je to přestěhovat se do Česka a založit vlastní kazetový label? S kým spolupracuje pražský producent bílej kluk na novém EP? Jak zní kombinace techna a ambientního downtempa od opavských Lowmoe? Poslechněte si celý příspěvek!

autor: Max Záruba
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.