„Natáčení znamenalo sáhnout si na dno,“ říká Čech, který sjíždí obří vlny, o filmu No Wave Back

29. květen 2018

Matěj Novák, jeden z mála Čechů, kteří se vydávají za těmi největšími vlnami na surfu, je protagonistou dokumentárního filmu No Wave Back v režii Martina Smékala. Většinu času tráví ve Španělsku, kde si hledá cestu k vlnám, které není vůbec lehké pokořit. V základu mají běžně přes 6, ale některé končí na 30 metrech.

„Natáčení bylo krušný. Ve vesnici, kde žiju, byla letos krutá zima. Pršelo, bylo tak 10 stupňů a já byl i 4 hodiny ve vodě, aby se vůbec něco natočilo,“ popisuje Matěj vznik filmu. Celý štáb se podle něj musel dlouho připravovat, jak materiálně, tak psychicky. Natáčení v takhle extrémních podmínkách bylo pro všechny náročné. „Kameraman Vojta Nedvěd, který točí hodně s aquatickou výbavou, se chtěl pod big wave potopit s kotvou, pak ale viděl vlny a pochopil, že to nejde,“ popisuje hraniční situace Matěj. Přesto, že některé záběry musely být točené ze břehu, se ve filmu kamera pouští hodně blízko, nechybí ani atraktivní záběry z dronů. „Točili jsme taky ze skútrů, tak doufám, že diváci budou mít pocit, že tam jsou se mnou,“ láká Matěj na dynamický zážitek. 

Na severu Španělska Matěj žije už čtvrtým rokem, má tedy pořádný přehled o tom, jak těžké je vykročit z kategorie turisty a co jsou časté problémy surfařského trendu.

„Zatím jsem pořád prašivej imigrant, španělská vesnice je v tomhle případě opravdu přiléhavý výraz, ale už si na mě začínají zvykat,“ směje se Matěj. Surfing nemá vždy pozitivní dopad na samotné prostředí, kam se jezdí za adrenalinem a exotikou. Jasně je to dnes vidět na Bali, Srí Lance nebo na portugalském pobřeží. „Je důležité být zodpovědný. Pro nás je oceán cizí element, často se chováme jako na hřišti. Je potřeba se naučit úctě k místu, kam jedete, i k oceánu,“ dodává Matěj.

Kde je ideální se surfem začínat? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.