Natálie Čuková v Diagnóze F: Schizofrenie je mnohem komplexnější téma, než jsme si mysleli

14. červen 2018

Po studentské iniciativě proti stigmatizaci duševně nemocných Dávám židli do kruhu se v Diagnóze F objevila další studentská aktivita, která s duševním zdravím souvisí – připravovaný film o schizofrenii s názvem Aerosol.

V čele týmu, který na filmu pracuje, stojí studentka Natálie Čuková. Scénář k filmu napsala v předposledním ročníku gymnázia jako svou ročníkovou práci. „Duševní nemoci mě vždycky zajímaly, tak jsem napsala scénář o duševně nemocné hrdince, který jsem se rozhodla natočit,“ popisuje vlastně velmi jednoduchý vznik filmu Aerosol. K natočení filmu je podle Čukové potřeba kromě peněz hlavně odvaha. „Největší problém v dosahování cílů je strach, že je to příliš těžké,“ dodává.

Hostka Diagnóza F

Odbornou stránku filmu tvůrci konzultují s Národním ústavem duševního zdraví. „Domluvili nám třeba nějaké terapeuty, s nimiž o schizofrenii můžeme mluvit,“ říká Čuková. „Taky jsem se zúčastnila peer klubu v psychiatrické nemocnici v Bohnicích. Zaujalo mě, že ačkoliv jde o mentálně nemocné lidi, jsou ti lidé vlastně úplně normální. Schizofrenie je mnohem komplexnější téma, než jsme si všichni mysleli, když jsme se do tohoto projektu pouštěli,“ připouští mladá autorka.

Jak se na film dají sehnat peníze? Zajímá dnes v Česku lidi téma duševních nemocí? Poslechněte si celý pořad.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.