Návrat do minulosti, nebo šance na změnu. Jak bude vypadat budoucnost sportu?

12. červen 2020
Tribuna

Svět sportu se opět pomalu rozjíždí a snaží se vrátit do normálního stavu. Nečekají nás ale spíš pořádné změny? Do jaké situace se sportovci po koronavirové hibernaci probouzí?

Zatímco takový tenis si na velké turnaje zřejmě ještě dlouhou dobu počká, fotbal je zpátky. „Česká fotbalová liga nabrala druhý dech, prakticky se hraje co den, to nový zápas, i když pořád bez výraznější divácké podpory,“ popisuje Vojta Ondráček. Některé kluby ale na situaci doplatily více než jiné. „Třeba Příbrami se zatím nevrátili dva turečtí hráči,“ dodává.

Radost z obnovení soutěží mají nejen fanoušci. „Do starých pořádků zajely především sázkové kanceláře. Pro ně to bylo obrovsky ztrátové, v současnosti můžou slavit. Pokud je něco ve sportu zpět, je to staré dobré i zlé sázení,“ usmívá se Vojta Ondráček. Ne vše je ale tak, jak bývalo: koronavirus s sebou přinesl mnohé změny.

Čtěte také

Finanční nerovnost se ve sportech jako fotbal může jen prohlubovat. „Je tu rozdíl mezi špičkou klubů a ostatními. Největší kluby těží z toho, že mají obrovské prostředky z marketingu a televizních práv. Na menší kluby vše může dopadnout drasticky, protože nemají kde ukazovat své hráče, jejichž cena neporoste nahoru,“ zamýšlí se Martin Vait.

Jedním z odvětví, kterému koronavirová situace naopak prospěla, jsou elektronické sporty. „E-sport ale na to, aby pronikl do mainstreamu, pořád ještě čeká. Ale je to asi nevyhnutelná věc, jak s ním mladá generace vyrůstá,“ míní Martin Vait. „Z e-sportů se stane normální odvětví se svojí vlastní kategorií a budou brány jako určitá forma sportu,“ prorokuje Vojta Ondráček.

Zatímco v mnoha zemích se znovu rozbíhají sportovní soutěže, ve Spojených státech se mnozí sportovci přidávají na stranu protestujících proti rasové nerovnosti. Více se dozvíte v novém díle magazínu Tribuna.

autoři: Vojtěch Ondráček , Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.