Návrh zákona o regulaci prostituce vyvolává rozporné reakce

21. červenec 2014

Je prostituce podnikání jako každé jiné? A máme k ní tedy v tomto smyslu přistupovat? To je jen jedna z velmi složitých otázek, které jsme řešili v rozhovoru s právničkou a expertkou na právní stránku prostituce Barbarou Havelkovou a s pražským radním za TOP 09 Lukášem Manhartem, který je jedním z navrhovatelů zákona regulujícího prostituci.

„S přístupem, který nahlíží na prostituci jako na podnikání, nesouhlasím,“ tvrdí Barbara Havelková. Připomíná, že prostitutky mají zhruba 40x vyšší šanci, že se stanou obětí vraždy, než zbytek populace. Existuje u nich extrémně vysoké riziko znásilnění a výzkumy ukazují, že prostitutky mají vyšší míru výskytu posttraumatické stresové poruchy než veteráni z války ve Vietnamu. Barbara Havelková navíc míní, že většina těchto a dalších negativních jevů, které jsou spojeny s prostitucí, se týká prostitutek a prostitutů samotných, a ne jejich klientů. A tenhle fakt podle jejího názoru návrh zákona regulujícího prostituci nereflektuje.

Pražský radní Lukáš Manhart, jeden z navrhovatelů zmíněného zákona, říká, že by prostituci rozhodně nepřirovnával k podnikání v jiných oblastech. Nicméně potvrzuje, že návrh zákona vychází z toho, že je to činnost provozovaná dlouhodobě za účelem zisku, a dodává, že se proto bohužel pojmu podnikání ve vyznění návrhu vyhnout nelze.

03169581.jpeg

Návrh zákona, který má regulovat prostituci, prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně ČR a je pravděpodobné, že v září nebo v říjnu se dostane do druhého čtení. Česká ženská lobby a další organizace zabývající se právy žen a lidskými právy ovšem návrh považují za škodlivý a své výtky sepsaly v otevřeném dopise poslancům.

Poslechněte si celý rozhovor o návrhu zákona, který má regulovat prostituci, tady:

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.