Návrhář a kuchař Pavel Berky: Master Chef je u nás máma. Doma vůbec netušili, co v kuchyni dokážu

24. prosinec 2020
Rozhovor VR a MM

Do loňského roku byl úspěšným módním návrhářem. Od letoška už je ale Pavel Berky také známým a populárním kuchařem. V televizní reality show MasterChef mu držely palce statisíce diváků. „U nás doma je to tak, že když jsme se sešli, vždycky vařili rodiče. Takže naši ode mě doteď ani neměli možnost nic ochutnat,“ směje se Pavel. Co přivedlo úspěšného návrháře k vaření a jaká pro něj byla účast ve sledované reality show? Poslechněte si v Rozhovoru Veroniky Ruppert.

„V jednu chvíli jsem si řekl, že už mám módy dost a potřebuju si od toho odpočinout. Vím, že se toho řemesla nikdy úplně nevzdám, ale tohle byl moment, kdy jsem se v módě cítil vyhořelý.“

Do castingu kuchařské reality show MasterChef se Pavel přihlásil s ambicí dostat se do širšího výběru. „Doufali jsme, že se dostanu do nejlepších padesáti nebo přinejlepším třiceti. Přímý postup do šestnáctky pro nás byl s Mattem úplný šok. Říkali jsme si, co teď budeme dělat?! Nemohl jsem z toho spát a začal jsem hodně studovat a trénovat recepty,“ popisuje.

Pavel Berky

O Pavlu Berkym

Pavel Berky (*1986) je původem slovenský módní návrhář, výtvarný umělec a semifinalista soutěže MasterChef Česko 2020. Vystudoval Ateliér módní tvorby na pražské UMPRUM a s úspěchem se zúčastnil řady designérských soutěží i reality shows. Jeho rodiče pracují ve zdravotnictví – otec jako sanitář a matka jako zdravotní sestra. Pavel se veřejně hlásí ke svému romskému původu a homosexuální orientaci. Spolu se svým partnerem Mattem Pardusem dlouhodobě podporují různé neziskové organizace jako ROMEA a LGBT komunitu a její iniciativu. Několik let spolu bydleli v Londýně, od roku 2019 žijí opět v Praze. Jako designér navrhl oblečení pro řadu celebrit, například pro zpěvačku a herečku Lucii Vondráčkovou, zpěvačku Moniku Bagárovou, modelku a herečku Barboru Mottlovou či kuchařku a vítězku soutěže MasterChef 2019 Kristínu Nemčkovou.

Co přivedlo úspěšného návrháře k vaření a od koho se učil? Jaké zkušenosti a vzpomínky si odnáší z televizní reality show a komu by jako divák v MasterChefovi držel palce? Jakým menu by o Vánocích rád překvapil své blízké a jak by chtěl změnit českou štědrovečerní klasiku? Poslechněte si v Rozhovoru Veroniky Ruppert s Pavlem Berkym.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.