Navrhnout domek, který nespadne, je dřina. Kdo nemá pro strach uděláno, volá architekta

24. únor 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly architektku a rodačku z Hustopečí u Brna Báru. Ta se rozpovídala o tom, jaké předsudky panují vůči architektkám-ženám a jak si řemeslníky postavit do latě.

Pro zjednání pořádku na stavbě většinou stačí, když se pracanti přesvědčí, že Bára umí řídit a ovládá selský řemeslnický rozum. Zuzana pak zavzpomínala na to, jak jí rekonstruovala garsonku, ve které byly původně jen mastné fleky na zdech.

Moderátorky se pak Báry vyptávaly, jaké jsou trendy v interiérovém designu – podmínka ovšem je, aby byly levné. Zuzana se také zmínila, že Ivaně upadl jeden gelový nehet, aby měli posluchači o dění ve studiu plastickou představu. Architektka poté konečně mohla začít se svými architektonickými lifehacky: neuškodí mít v kuchyni dřevěnou mísu s limetkami, cokoliv v pískové barvě a natřít si malý kus zdi na tmavo, protože to vypadá cool. Ivana posléze všechny informovala o tom, že pískové barvě říká béžová a nesnáší ji.

Buchty se také vyptávaly na finskou saunu v bytě – Bára nemá nic proti, pokud je na ni prostor. Zuzanu také zajímalo, jestli správný architekt musí být skutečně od hlavy až k patě oděn do černé a proč toto zlaté pravidlo Bára porušuje. Pak se vysvětlilo, že na architekty z Hustopečí žádné normy neplatí, a zdejší rodačka nakonec posluchačům nabídla, ať si zkusí postavit dům svépomocí s tím, že jim ho pak pomůže opravit.

Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že navrhnout barák, který nespadne do deseti minut, není žádná bžunda.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.