Nebe, peklo, broskve. Rajské ovoce proplachují Kanye West, Remi Wolf, Halsey a Future Islands

1. září 2021
Topinky

Do svého soukromého ego pekla nás v novinkách zve samozvaný génius Kanye West, jehož božskou antitezi tentokrát reprezentuje popová hvězda Halsey. Hořkosladké synthpopové kontemplace nad životem přináší nedostižní Future Islands, zatímco nadžánrová zpěvačka Remi Wolf báječně pracuje s negativním prostorem. Quiet on Set!

Kanye West – Heaven And Hell

Credits: Kanye West, Charles Njapa, Jahmal Gwin, Mark Williams, Nima Jahanbin, Paimon Jahanbin, Raul Cubina
Label: Getting Out Our Dreams II / Def Jam
Album: Donda

Po třech stadionových poslechovkách a nekonečných odkladech vyšlo očekávané monstr album Donda bez Kanyeho souhlasu. Na epické – stejně tak nevyrovnané jako fascinující –  nahrávce v délce celovečerního filmu (108 minut) se vystřídá skoro třicítka hostů i producentů, přesto je za ní cítit především nenasytné ego autora, jehož excesy bohužel zvolna zastiňují jeho hudbu. Navzdory kontroverzním reakcím jde ale o Westovo první organické propojení současného rapu a gospelu a jeho nejsilnější materiál od industriálního opusu Yeezus. My si z introspektivního a zároveň megalomanského alba o ztrátě, smíření a nových začátcích vybíráme znamenitý track Heaven And Hell, který ke spirituálním výšinám nese sedmdesátkový groovy sampl.

 

Remi Wolf – Quiet On Set

Credits: Remi Francis Wolf, Jared Solomon, Elie Jay Rizk
Label: Island
Album: Juno

Žánrově téměř nezařaditelná kalifornská zpěvačka Remi Wolf se v očekávání svého dlouhohrajícího debutu – alespoň v našich uších – zařadila mezi nejzajímavější jména mladé hudební scény. Podporu jí projevil i jeden z nejvyhledávanějších hudebních producentů současnosti Kenny Beats, v jehož youtubové show The Cave se Remi Wolf nedávno objevila a předvedla tam kromě pejska Juna i svůj freestylový um. Od svých fanoušků, které oslovuje jako „Remjobs“, si Remi Wolf v souvislosti s připravovaným albem přeje následující: „Chci, aby v něm slyšeli mou upřímnost a vášeň. A pokud ne, doufám, že budou považovat každý track za banger. Album se jmenuje Juno po mém krásném pejskovi, kterého jsem adoptovala během lockdownu.“ Pulzující banger Quiet On Set, který dokonale pracuje s negativním prostorem, je součástí dvojsinglu, jímž Remi Wolf release (připadající na 15. října) ohlásila.

 

Halsey – I Am Not A Woman, I’m A God

Credits: Ashley Nicolette Frangipane, Atticus Ross, Trent Reznor, Johnathan Carter Cunningham
Label: Capitol
Album: If I Can’t Have Love, I Want Power

Americká popová hvězda Halsey byla už od prvního většího hitu New Americana z roku 2016 kritikou nespravedlivě označována za zpěvačku jednoho hitu. A to i přesto, že dobyla vrchol hitparády Billboard dvakrát (Closer, Without Me) a jen ve Spojených státech její hudba zaznamenala šest miliard streamů. Plný respekt a velmi pozitivní recenze získává až nyní s novou deskou If I Can't Have Love, I Want Power, kterou produkovala dvojice Trent Reznor a Atticus Ross z Nine Inch Nails. Desku, která vyšla 27. srpna, nedoprovázel buzz ani bombastické singly: místo toho Halsey nabídla fanouškům monumentální hudební film v režii Colina Tilleyho, který se teď promítá ve vybraných IMAX kinech. Chytlavá skladba I Am Not A Woman, I’m A God dobře vystihuje centrální témata desky: feminismus, boj s patriarchátem a misogynií.

 

Future Islands – Peach

Credits: Samuel T. Herring, Gerrit Welmers, William Cashion, Michael Lowry, Steven Wright
Label: 4AD
Album: Peach single

Synthpopová kapela Future Islands loni během pandemie vydala své šesté album As Long As You Are, od té doby ale nabídli mistři chytrého i chytlavého indie písničkářství svým fanouškům výhradně covery a remixy (od Tiny Turner přes Colourbox po Egyptian Lover). Baltimorská (nyní již) čtveřice v čele s frontmanem Samuelem T. Herringem – jehož taneční pohyby během živých provedení geniálního hitu Seasons způsobily v roce 2014 malou virální senzaci – však nedávno oznámila, že pracuje na sedmém albu. Šťavnatou předzvěstí novinky i návratu k živému koncertování je typicky hořkosladký synthrockový singl Peach plný drobných životních pozorování a básnivých kontemplací.

 

Uniiqu3 – Microdosing

Credits: Cherise Gary
Label: Local Action
Album: Microdosing single

Rapperka Uniiqu3 z New Jersey sbírá fanoušky energickou verzí rapu a bounce už od roku 2012 a vedle rapování se věnuje i djingu. Letos už stihla vydat úspěšné EPčko Bitches Is Outside Vol. 1, na které nyní navazuje singlem Microdosing. Ten je ochutnávkou z albového projektu, který Uniiqu3 připravuje pro label Local Action (India Jordan, Dawn Richard, DJ Q). Uniiqu3 si k tracku složila i instrumentální podklad.

 

Kacey Musgraves – Justified

Credits: Kacey Musgraves, Ilsey Juber, Brandon Joyner Burton, Ian Fitchuk, Daniel Tashian
Label: Interscope / MCA Nashville
Album: Star-Crossed

Americká country písničkářka Kacey Musgraves dostala za svou poslední desku Golden Hour řadu hudebních cen včetně Grammy za album roku. O to víc se teď čeká na její novinku Star-Crossed, kterou ohlásila na 10. září. Zatímco zmíněnou desku Golden Hour napsala o svém šťastném manželství se zpěvákem Rustonem Kellym, Star-Crossed bude podle všeho mapovat rozpad jejich vztahu a rozvod. Musgraves desku propagovala stejnojmenným singlem, ale nás víc zaujala druhá ochutnávka – skladba Justified, která se úplně vymyká country. Album údajně inspirovali třeba Daft Punk, Sade nebo Weezer a jeho vydání bude doprovázet také film režiséra Bardii Zeinaliho, který dosud točil hlavně klipy.

 

Young Thug – Tick Tock

Credits: Jeffery Lamar Williams, Lukasz Gottwald, Rocco Valdes
Label: 300 Entertainment / Atlantic
Album: Punk

Americký rapper Young Thug o svém albu Punk mluví už od začátku roku 2020, vydání se ale nakonec dočkáme až v polovině letošního října. Jestli byl jeho regulérní studiový debut So Much Fun z roku 2019 „bezstarostnou deskou“, pokračování Punk slibuje mnohem osobnější a introspektivnější materiál. Fanoušci se prý mají těšit na „real rap“. Některé skladby z nové desky už Thug uvedl v rámci internetového koncertu pro Tiny Desk – byla mezi nimi i skladba Tick Tock. A jestli se někdo bál, že Punk bude Thugova punkrocková deska, pak singl naznačuje, že by snad nemuselo být tak zle.

 

Terra – Stupid Love

Credits: Tereza Pištěláková, Tomáš Havlen, Martin Rainer Kožucharov
Label: Addict Sound
Album: Stupid Love single

Nadějná mladá zpěvačka Tereza Pištěláková aka Terra loni díky své výhře v hitparádě neobjevených Startér Radia Wave vydala povedený videosingl Cold, s nímž – ve spolupráci s producentem Aid Kidem – ohlásila příklon k elektroničtější a o něco temnější popové tvorbě. Nyní si Terru vzal pod křídla label Addict Sound, založený producentem a DJem NobodyListen, pod kterým vydává svůj první singl. Novinka Stupid Love je první ukázkou dalšího a dlouho slibovaného žánrového odklonu – tentokrát k hyperpopu. Žvýkačkovým popem nasáklý singl, na kterém spolupracovala s Tomášem Havlenem a Martinem „Rainerem“ Kožucharovem, je prý otevřením nové kapitoly v její hudbě. V příštích měsících se tak můžeme těšit na další podobnou tvorbu – třeba ve spolupráci s Kewuem, a dokonce i celé hyperpopové EP, na kterém Terra slibuje i zahraniční hosty.

Který track produkoval řecký tenisový bůh? Kdo z hudební redakce se věnuje vzdušnému bruslení? A kdy Aleš konečně zkrátí Filipa o 30 centimetrů? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka