Nebojím se smrti, je o nás postaráno, říká umělkyně Markéta Garai

10. říjen 2021

Duchovní cesta (nejen) výtvarné umělkyně Markéty Garai začíná traumatickou zkušeností, kterou popisuje jako setkání se smrtí. Zážitek opuštění vlastního těla a paradoxní pocit klidu ji postupně přivedly k přesvědčení, že – jak říká – „je o nás postaráno“. Tento prožitek víry ve vyšší sílu, které podle Markéty můžeme říkat Bůh, ale i jakkoli jinak (nebo vůbec nijak), ji nakonec dovedl k zájmu o různé duchovní tradice, od astrologie po spisy antroposofa Rudolfa Steinera.

VAROVÁNÍ: Rozhovor obsahuje popis sexuálního násilí.

Přestože měla Markéta Garai nakročeno k tomu, aby byla úspěšnou a populární osobností umělecké scény, záměrně se rozhodla touto cestou nevydat a částečně se stáhla do ústraní. Místo toho dnes nabízí duchovní doprovázení (především) ženám, které se na ni obracejí s traumaty a psychickými problémy.

Dominik Čejka, Jan Škrob, Markéta Garai a Petr Wagner

Věnuje se metodě známé jako Theta Healing, která má charakter velmi specifické doprovázené meditace. Markéta přitom zdůrazňuje, že není psycholožka a u svých klientek považuje často za nezbytnou i psychiatrickou pomoc včetně medikace. Zatímco práce s duší a podvědomím může lidem pomoct proniknout k podstatě problému, bez léků podle Markéty často není možné zvládnout jeho projevy.

Zajímá vás, jaký má Markéta Garai vztah k astrologii? Co pro ni dnes znamená umění? A co ji vůbec přivedlo k tomu, že se vlastní duchovní vizi rozhodla sdílet s ostatními? Poslechněte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.