„Nebyl jsem připravenej.” S Dimou Arrest o nenávisti na sítích, queer dospívání a sexuálním násilí

28. prosinec 2021

177 tisíc sledujících. Ivo Růžička aka drag queen Dima Arrest patří mezi známé tváře českého TikToku, na kterém, jak říká, sdílí velkou část svého života. „Dávám tam víceméně všechno, třeba 85 procent věcí,” popisuje. Říkal si někdy, že je to chyba? A jak zvládá přívaly nenávistných komentářů?

Když televizní show Česko Slovensko má talent zveřejnila v listopadu na facebooku video s Ivovým vystoupením, kde jako drag queen Dima Arrest tančil (v drag světě takzvaně lip syncoval) na track Je Me Casse od maltské hudebnice Destiny, uživatelé měli jasno. Svoje umění by neměl ukazovat mládeži, svět se řítí do pekla a dvacetiletý kluk z Mariánských Lázní by se měl ideálně oběsit. V tuhle chvíli má video dva tisíce komentářů a většina z nich je nenávistných.

Reakce Iva rozhodily. „To mě hodně položilo, každých 15 vteřin tam přibyl další nechutnej komentář. Říkal jsem si, že to nesmím sledovat, ale nešlo to. Normálně si z toho fakt nic nedělám, jen po cestě sem jsem měl na tiktoku tři hnusný komentáře, už mi to ani nic neudělá. Protože je to na denní bázi, už víc než rok,” popisuje mladík, který na sítích zveřejnil i jeden večerní zážitek: sexuální obtěžování taxikářem.

Čtěte také

Ten měl nejdřív oplzlé poznámky, pak mu sáhnul na nohu. Ivo se mu vysmekl a z auta utekl. Dva týdny taxíkem nejezdil, teď má u sebe sebeobrannou klíčenku a řidiče si volá dál od svého domu.

„Bylo to pro mě traumatizující, protože se mi to už jednou stalo. To jsem byl v sedmnácti letech v Itálii na rande, šel jsem s klukem do auta. Tam jsem to ale přestal feelovat, chtěl jsem domů. Odvezl mě pryč, to auto zamkl a začal mě násilně svlíkat. Řval jsem, dal jsem mu ránu, on mi ji dal zpátky. Pak to auto odemkl, vykopl mě a odjel,” vzpomíná. „Furt jsem si to dával za vinu, ale říkám si, že ne je ne. Souhlas je souhlas,” říká Dima.

Co zažíval Ivo jako dospívající queer člověk na malém městě? Jaké je být známý bez podpory profesionálního týmu? A proč je důležité mluvit o sexuálním násilí? Poslechněte si celý rozhovor s Ivem Růžičkou aka Dimou Arrest.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka