„Nechtěli jsme pracovat s něčím prvoplánově atraktivním,“ říká o projektu VR Senior pedagog z FAMU Jakub Jansa

17. leden 2019

Projekt VR Senior Intermediálního ateliéru Katedry fotografie FAMU spojuje téma nových technologií s generací současných seniorů a cílem je autorská spolupráce studentů právě se seniory na základě osobního kontaktu. „Naše téma je dočasnost. Vše, co má začátek, má i konec. A my jsme se rozhodli prozkoumat ten konec,“ shrnuje hlavní pohnutky tématu hostující pedagog Jakub Jansa. Chystaná klauzurní výstava se uskuteční v úterý 22. ledna v prostoru penzionu AMU na Malé Straně.

„Technologie virtuální reality je hodně spojovaná především se světem videoher, ale my jsme chtěli pracovat s něčím, co není tak atraktivní a prvoplánové,“ vysvětluje dál Jakub Jansa. „Rozhodli jsme se proto najít nejvíc opomíjenou komunitu lidí, kterou se my jednou také staneme, a zajímalo nás, jak na to budou reagovat.“ Reakce od seniorů byly podle Jansy nakonec až překvapivě pozitivní, což potvrzuje i jeden ze studentů, Borek Smažinka.

„Chceme vnést do virtuální reality, co zajímá nás,“ říká umělec Andrej Boleslavský

Z projektu Unlit Horizon

„Na jedné straně nás fascinuje médium virtuální reality, na straně druhé nejsme úplně spokojeni s obsahem, který je v současné době dostupný. Zdá se nám příliš mainstreamový, banální, plný násilí,“ odpovídá na otázku, proč je propojování virtuální reality s tancem tak žádoucí, Andrej Boleslavský.

„Našel jsem si domov důchodců na Klamovce a domluvil jsem si tam schůzku se seniory, kteří by měli zájem na tomhle projektu participovat,“ popisuje Smažinka, jak se seznámil s manželskou dvojicí, ve které pán jevil velký zájem o technologie. „Přestože je mu 86 let, tak mimo jiné pracuje ve Photoshopu a navíc se stará o svou manželku, která trpí Alzheimerovou chorobou. Po konzultaci s doktorkou z České alzheimerovské společnosti jsme se dohodli vytvořit něco, co jeho manželku zabaví, protože kvůli své nemoci u ničeho nevydrží,“ vysvětluje Smažinka, proč se rozhodli pro fotoprezentaci ve virtuálním webu.

Podle Jansy společně s participujícími studenty hledali nejen pozitiva, jako je schopnost vyvolání silnějších emocí oproti klasickému filmu či audioknihám, ale i omezení a negativa virtuální reality. „Zajímalo nás, v čem je tahle technologie zrádná a nefunkční. Jejím největším problémem je totiž únik, protože je to v podstatě pořád hlavně forma útěku z reálných problémů do světa, kde je všechno v pohodě.“

Proč je podle Jansy v současném umění trendem téma inkluze? Jaké strategie a přístupy volili v projektu VR Senior jednotliví studenti a co bylo pro Borka Smažinku největším přínosem při přípravě jeho projektu? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka