Nečtěte zběsile všechno, co vychází. Dvacet knih za život stačí, říká Gianfranco Calligarich

15. červen 2022
Záložka

Italský spisovatel a novinář Gianfranco Calligarich v roce 1973 napsal Poslední léto ve městě. Vzápětí se rozprodal celý náklad a kniha byla dlouhá léta jenom na pultech antikvariátů. Nadcházejících padesát let mu ale přinášela nečekaná překvapení. „Často jsem na ni skoro zapomněl, ale díky čtenářům přežívala,“ dodává Calligarich, který přijel na veletrh Svět knihy.

Existenciální román vypráví především dva příběhy – o lásce k ženě a o lásce k Římu. Ani v jednom případě nejde o šťastné konce. Kromě toho se čtenáři můžou začíst do vyprávění o mládí, ztrátách i knihách samotných. Přestože je v Posledním létě ve městě téma konce mládí a přechodu do skutečné dospělosti výrazný, Calligarich má z reakcí pocit, že lidé jeho knížku čtou spíš kvůli lásce a Římu a že si to plynutí času neuvědomují.

„Nemám rád současnou literaturu, přijde mi příliš povrchní a pomíjivá. Mám ale několik svých literárních bohů, ke kterým se opakovaně vracím. Čtenářů znám stále méně, čtení je příliš křehké v konkurenci dalších médií,“ vypráví a doplňuje, že dává přednost těm, kteří přečtou jednu knihu ročně, protože to znamená, že si ji přečetli důkladně, znovu a že jim nějakým způsobem vstoupila do života.

Poslechněte si rozhovor s italským spisovatelem, který objevil Česko mnohem dřív, než jsme my objevili jeho knížky. Nahrávali jsme přímo na veletrhu Svět knihy.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.