Nedostatek školek je problém nejen v akademickém prostředí

16. březen 2016

„Dlouhodobě vychází z českých vysokých škol především absolventky. Můžeme se ptát, kde se pak ztrácí v rozhodovacích funkcích v politice nebo v byznysu,“ říká k tématu žen matek v akademické sféře Lucia Zachariášová, vedoucí Oddělení rovnosti žen a mužů Úřadu vlády České republiky. Jak je zajištěn rovný přístup ke studiu studentů a studentek – rodičů? Co může být překážkou v dostupnosti školek pro studující? Poslechněte si celý rozhovor.

Zákon o vysokých školách ukládá veřejným vysokým školám povinnost činit všechna dostupná opatření pro vyrovnávání příležitostí. To se týká všech. V tom samém ustanovení se vysokým školám ukládá činit všechna dostupná opatření pro podporu studia rodičů. Ze zákona jedním z nich je, že pokud odcházíte na mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, tato doba se nezapočítává do studia a nezapočítává se ani do výpočtu poplatků za delší studium. Další opatření však závisí na vedení univerzit.

Častým přáním studentů a studentek s dětmi by byla zařízení, kde by bylo možné nechat dítě na hlídání, pokud potřebují na přednášku, zkoušku nebo konzultaci. Nedostatek dostupných školek je širší problém, který se netýká pouze akademického prostředí a je třeba ho řešit koncepčně na celostátní úrovni. Univerzitní školky jsou spíše doplňkovou službou. Ministerstvo práce a sociálních věcí testuje takzvané „mikro-jesle“, což by měla být zařízení pro menší skupiny dětí už od věku šesti měsíců. Tato nová forma péče o předškolní děti by měla pomoci rodičům, kteří se potřebují rychle vrátit do práce nebo ke studiu. Podle školského zákona mohou zaměstnavatelé zřizovat školky pro děti svých zaměstnanců, ovšem v případě univerzit je otázka, zda by taková zařízení mohla poskytnout služby i dalším osobám, například právě studentům.

„Situaci trochu vylepšil zákon o dětské skupině. Univerzity jsou jedním ze subjektů, které mohou dětskou skupinu zřídit. V zákoně je zakotveno, že dětské skupiny mohou sloužit nejen zaměstnancům a zaměstnankyním, ale i dalším osobám. V případě vysoké školy se tak služby vztahují i na studenty a studentky. Tyto dětské skupiny jsou také dotacemi podporovány ze strany státu,“ vysvětluje Lucia Zachariášová. Školy mohou možnost podpory využít a pomoci tak rodičům z řad studujících i zaměstnanců a zaměstnankyň, ale zda tak učiní, záleží na jejich autonomním rozhodnutí.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.