Needles mění způsob, jakým se poslouchají audioknihy. Zhudebnili Solaris

7. listopad 2014

Filozofické sci-fi o vzdálené planetě a vesmírné stanici, na které se členům posádky zjevují dávno mrtvé osoby, napsal Stanislaw Lem v roce 1961. Oblíbená česká audiokniha v hlavní roli s legendárním Richardem Honzovičem vznikla o celých čtyřiatřicet let později. Producenti Jonáš Rosůlek a Adam Boháč, kteří jsou kromě práce ve studiu Needles aktivní i jako hudební dvojice Fremeni, měli k původní knize i k její zvukové verzi z 90. let poměrně prozaickou cestu.

„Já jsem se Solaris setkal ve vaně, když mi bylo čtrnáct. S tou audioknížkou jako takovou ale o dost let později. Asi před třema rokama jsme na to nějak přišli a začali to rozpitvávat,“ říkají Boháč s Rosůlkem. Výsledek je na první poslech impozantní: nezkrácená devítihodinová verze knihy je opatřená originálním soundtrackem a zvukovými efekty, které už tak působivý poslech přetvářejí do podoby ultimátní imaginativní výpravy na planetu, kterou obývá jediný tvor – gigantický myslící oceán.

Kromě původního hudebního doprovodu má audiokniha nakladatelství Tympanum ještě jednu přidanou hodnotu: k původnímu hlasu dnes už zesnulého Richarda Honzoviče se totiž v roli dávno mrtvé snoubenky astronauta Krise Kelvina Harey přidává jeho dcera Renata Volfová. Slyšíme tedy dialog živého člověka s mrtvým, který svým způsobem kopíruje motiv knihy. Tahle souvislost je náhodná jenom částečně. „Určitě nás to napadlo, ale trošku nás s Renatou Volfovou svedla dohromady náhoda. Nám se líbí, že mluví se svým vlastním tátou. Ona nám přitom říkala, že když její táta umřel, tak nebyla pět let schopná poslouchat jeho hlas – bylo nám to tím pádem trochu blbé, ale na druhou stranu jsme to chtěli.“

Boháč s Rosůlkem ze studia Needles slavnostně pokřtí audioknihu Solaris už v sobotu 8. listopadu v pražském Café NoD, kde zároveň představí instrumentální soundtrack z knihy, který bude zdarma ke stažení z Bandcampu. Projekt, který nemá obdobu v České republice a nejspíš ani nikde ve světě, se tím uzavře, koncept zhudebněných audioknih chce ale dvojice rozvíjet dál. „Takhle to začalo, ale vlastně už začínáme plánovat nějaké další tituly. Je to hlavně otázka financí, ale nás to baví. Chceme se pokusit udržet nějakou linku s tím, s čím jsme začali, neznamená to ale, že bychom chtěli dělat jenom sci-fi, ale třeba spíš tu psychologickou linku, která se řeší v Solaris.“ Projekt Solaris je tak jenom startovním bodem cesty, která může výrazně změnit způsob, jakým jsou lidé zvyklí poslouchat audioknihy.

Stanislaw Lem – Solaris (Needles & Tympanum, 2014)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.