Nehty s Jacksonem a lakování na čas. Podívali jsme se na veletrh s krásou do pražských Holešovic

17. květen 2018

Komerce a střední proud – tahle dvě slova by nejspíš vystihla atmosféru veletrhu Interbeauty. Nemusí to být nutně špatně. Podobné typy veletrhů jsou běžné po celém světě, ale ty, které se konají na „Juldě Fuldě“, mají jistá specifika. Atmosféru dobarvují rozpadající se devadesátky: omšelá Křižíkova fontána, rezavějící legendární horská dráha na Matějské pouti nebo Maroldovo panoráma Bitvy u Lipan.

Interbeuaty snoubí všechny znaky specializovaného veletrhu – což může pro někoho z venku mít půvab roztomilého bizáru. Mezi vystavujícími a účastníky najdete střední třídu podnikatelů v místním byznysu s krásou. Návštěvnice nejspíš většinou netuší, kdo je Cardi B a jaký je její vliv na nailartové trendy za poslední rok. Ovšem jejich nehty si s těmi jejími nezadají v ničem.

Návštěvníci Interbeauty jsou střední proud. Cítí se komfortně v trendech, které už byly několikrát „přetlumočené“ a správně středním proudem ohlazené. Pro ně může dopoledne strávené na kosmetickém veletrhu znamenat to, co pro jiného návštěva galerie. Péče o vzhled může být životní radostí.

Czech Nail Cup má několik kategorií. Dvě jsou tzv. boxy – soutěžící doručí sadu tematicky nazdobených umělých nehtů. Další dvě kategorie spočívají v úpravě nehtů v rámci časového limitu a zadaných technik a parametrů přímo na místě.

Nejzábavnější součástí veletrhu „s krásou“ bývají tradičně soutěže, kterých postupně přibývá. Letos k soutěži v body paintingu, lash designu (úprava řas) a make-upu přibyl i Souboj nevěst (nešlo o házení kytice na dálku ani pojídání svatebního dortu na čas, ale o prezentaci svatebních aranží, od šatů po dekor-styling). Novinkou byl také první český Barber Battle, souboj holiček a holičů v několika disciplínách tohoto řemesla.

Můj art je tvůj art  nail art

Nehtový design patří na Interbeauty k tradiční součásti programu. Nehtům, jejich úpravě, modeláži a zdobení je věnováno skoro celé jedno křídlo výstaviště. Dvakrát ročně tu probíhá Czech Nail Cup, soutěž profesionálek v nail artu. Jde o motivaci ke zlepšení, ocenění kvalitní práce a v neposlední řadě o ocenění v podobě diplomu, který může vyvěšený v salonu dobře zapůsobit na zákaznice.

Podle organizátorky Nail Cupu Kláry Dítětové je pro nailartistky motivací k práci nejen finanční kompenzace (soutěžící jsou podnikatelky, které nehtařina živí), ale i rychlý výsledek a zpětná pozitivní vazba od zákaznice. Nehtová tvorba je formou užitého umění, je u ní nezbytná vazba na klienta. Netvoří se pro tvorbu samotnou, která by bez zákazníka neměla smysl a i zákazník tu často funguje v roli spolutvůrce.

Nadneseně by se dalo říct, že nehtařka je se svou stálou zákaznicí spolupracujícím uměleckým týmem. Jak zmiňuje vítězka v kategorii Artbox – mixed media Lubica Rychnáková, nejkreativnější nehtový design tvořila právě na popud svojí zákaznice.

Jaký byl nebláznivější design vítězky Czech Nail Cupu Lubici Rychnákové? Co jí osobně na nehtařině baví a jaké trendy si oblíbila? Poslechněte si v rozhovoru.

autor: Jana Patočková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.