Nejdřív nás zahrnou pozorností a pak rozpoutají peklo. Jak poznat vztahové násilí?

8. červen 2023

Radio Wave vydalo hraný podcastový seriál Reakce. Sleduje dva kamarády, kteří rozkrývají zneužívání moci a sexuální násilí na jedné vysoké škole. Jak vztahové násilí rozpoznat, kdo se ho nejčastěji dopouští a kam se obrátit s prosbou o pomoc? O tom v podcastu Vlna mluvila s redaktorkou Anetou Martínkovou forenzní psycholožka a soudní znalkyně z Bílého kruhu bezpečí Ludmila Čírtková.

„Se zneužíváním moci ve vztazích se nejčastěji setkáváme v případech domácího násilí. Tyrani se na začátku chovají jako mimořádně pozorní partneři, zahrnují nás něžnostmi, postupně ale začnou svou polovičku více a více kontrolovat. Pokud se nějaká vaše kamarádka nebo kamarád ocitne v turbovztahu, který nabírá rychle na obrátkách, je dobré zpozornět,“ popisuje Čírtková, jak vypadá fáze takzvaného love bombingu v toxických vztazích.

Čtěte také

Co vlastně motivuje tyrany k tomu se násilí ve vztazích dopouštět? „V praxi rozlišujeme dva typy vztahových násilníků. Jedny označujeme za situační a druhé za osobnostní. Ti situační třeba vybuchují, nedovedou ovládat své chování ve vypjatých situacích. S těmi se dá nějak pracovat, můžou své návyky změnit. Osobností násilníci často ale vykazují znaky narcismu, jsou přesvědčení, že si zaslouží nějaké extra zacházení, můžou být opravdu nebezpeční. Tam je jakákoliv diskuze spíš zbytečná,“ vysvětluje odbornice.

Je lepší vyhýbat se mocensky nevyrovnaným vztahům? Poslechněte si celý díl podcastu Vlna s Ludmilou Čírtkovou z Bílého kruhu bezpečí i nový podcastový seriál Reakce.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.