Nejen slavná gymnastka. Čáslavská ukázala, že politika a lidské hodnoty ke sportu patří

6. květen 2022
Tribuna

V tomto týdnu jsme si připomněli výročí narození druhé nejlepší sportovkyně v československé historii, alespoň tedy podle ankety Českého olympijského výboru. Věra Čáslavská, která by se dožila osmdesáti let, ale nebyla pouze vítězkou sedmi olympijských medailí. Legendární gymnastka se pro své občanské postoje během Pražského jara a normalizace stala také velkým morálním symbolem.

Hvězda olympiád v Tokiu 1964 a Mexiku 1968, vítězka sedmi olympijských medailí nebo nepřekonatelná autorka slavného gymnastického prvku Ultra C. Věra Čáslavská byla jednou z největších světových hvězd sportu své doby. Dnes na českou gymnastku, která zemřela v roce 2016, ale vzpomínáme i jako na morální autoritu.

Čáslavská kromě toho, že získala hromadu medailí, je také fantastickým příkladem toho, že politika patří ke sportu. V Mexiku 1968 dvakrát za sebou na stupních vítězů dala posunkem hlavy najevo nesouhlas při hraní sovětské hymny. Mělo to návaznost na sovětskou invazi, která proběhla v Československu těsně před olympiádou, vzpomíná Vojta Ondráček a dodává, že Čáslavská se veřejně vyjadřovala i na sklonku svého života. V roce 2015 během vrcholící migrační krize napsala výzvu k solidaritě a pomoci potřebným, připomíná.

Mnozí tak na Čáslavskou ještě více než jako na sportovkyni vzpomínají jako na symbol osobní statečnosti a morální integrity. Etická stránka osobnosti výrazně převyšuje tu sportovní a zároveň ji doplňuje a možná také posouvá sport tam, kde bychom ho chtěli mít. Pokud po sportovcích vyžadujeme fair play a sport by měl být ztělesněním určitých ctností, tak stejně tak bychom měli uznávat, že v rámci sportu můžete projevovat hodnoty jako solidarita nebo odsouzení agrese nebo invaze, míní Vojta Ondráček.

Tím, kdo Čáslavskou ve zmíněné anketě ČOV předstihl, byl slavný běžec Emil Zátopek. Oba byli přáteli, jejich postoje za minulého režimu se však dost lišily. Možná i kvůli tomu, že byl o dvacet let starší, tak musel jít do mnohem většího kompromisu. Navíc to byl voják Československé lidové armády. Jeho podpis je mimo jiné pod článkem, který souhlasí s přísným potrestáním Milady Horákové, byť jestli ho skutečně psal, nad tím panují docela pochyby, vysvětluje Vojta Jírovec.

Velká hvězda olympiád v Tokiu a Mexiku, ale také tvář protestu proti ruské okupaci a nesouhlasu s komunistickým režimem. Věra Čáslavská patří mezi nejvýznamnější české sportovce historie. Na legendární gymnastku vzpomínáme v nové Tribuně.

autoři: Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.