To nejhorší, co můžete udělat, je dát si cigaretu a kafe na prázdný žaludek, říká nutriční terapeutka

17. říjen 2019

V Houpačkách jsme se věnovali stravování rodičů malých dětí, kteří bojují s únavou, nevyspáním a nedostatkem času. „Po dětech nedojídejte. Jejich jídlo není vaše jídlo,“ upozorňuje nutriční terapeutka, výživová poradkyně a ředitelka organizace FÉR potravina Hana Střítecká.

„Ovoce a zelenina by měly být automaticky součástí úplně každého jídla,“ říká Střítecká. „Stačí list salátu nebo proužek papriky, to už se počítá,“ dodává. Před povzbuzujícími energy drinky dává přednost kávě a čajům. „S kávou se zkuste vejít do pěti šesti šálků denně. Když si ji připravíte, vypijte ji hned. Pokud chcete její povzbuzující efekt prodloužit, přidejte ke kávě mléko,“ doporučuje.

Čtěte také

Co mají dělat matky, které po těhotenství bojují s nadváhou? „Pokud máte nespavé děti a býváte často v noci vzhůru, doplňte vitaminy B, C a zinek a odložte hubnutí na později,“ radí Střítecká. Unavený organismus podle ní hubne velmi těžko a má naopak tendenci váhu nabírat.

V jednoduchosti je podle Střítecké síla. „Držte se čerstvých potravin. Pokud chcete mít pestrý jídelníček, jezte prostě to, co zrovna v Česku roste,“ doplňuje.

Budeme po light potravinách taky light? Proč nikdy nekouřit a nepít kafe na prázdný žaludek? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.