To nejhorší, co se vám v životě stalo, se už nikdy neodčiní. Traumata ale můžeme úspěšně zpracovávat

20. duben 2021

„Trauma ohrožuje naši tělesnou i duševní integritu, selžou obvyklé adaptační mechanismy,“ říká v Balancu psycholožka a psychoterapeutka Julie Lipská. Každý člověk zažil větší či menší trauma. Dvě třetiny lidí se zotaví, v jiných případech je třeba vyhledat odbornou pomoc. Zpracovat trauma si můžeme pomoci i sami – vhodnou úpravou životního stylu, podporou okolí a laskavostí k sobě. Jak žít s hluboce traumatickým zážitkem?

„Může dojít k destrukci osobnosti, zcela jistě se u dlouhodobých traumat objeví psychické narušení.“ Trauma může být krátkodobé i dlouhodobé. Má katastrofický charakter, působí hluboké rozrušení a zoufalství téměř u každého. Jsou to přírodní katastrofy, nehody, přepadení, znásilnění, násilí, ale také třeba dlouhodobé emoční zneužívání. Spojuje je síla, děje se toho zkrátka příliš nebo velmi rychle.

Během traumatického zážitku může vypadávat paměť, jde o obranný mechanismus. Je také rozdíl, zda si traumatickým zážitkem projde dítě nebo dospělý. Takový zážitek pak může ovlivňovat každodenní fungování a ani nemusíme vědět, proč, co se s námi stalo, jaké to má důsledky.

Julie Lipská

„Velmi důležitá je podpora okolí, pocit, že na to nejsme sami.“ Traumatizovaní lidé mohou vyhledat psychoterapii, podpůrné skupiny. Občas na sebe lidé tlačí a snaží se rychle zapadnout do své každodennosti, vlastně se chovat, jako by se nic nestalo. Někdy to funguje, ale traumatický zážitek se v některých, zejména stresových a zátěžových situacích může nepříjemně připomenout.

Kromě dostatečného času na zotavení pomáhá také pohyb, pobyt v přírodě, volnočasové aktivity, které nás naplňují, a vyhýbání se sebedestruktivnímu chování, jako je třeba zneužívání drog. 

„Relaxace nemusí pomáhat, jejím cíle je uvolnit se a vše pustit, to traumatizovaný člověk nechce, chce mít vše pod kontrolou.“ Vychází to ze strachu. Trauma je spojené se ztrátou moci a kontroly. Děje se něco zlého, nebezpečného, ohrožujícího a není v naší moci tomu zabránit. Proto někteří lidé v životě usilují o moc a chtějí vše kontrolovat, protože se hluboko uvnitř bojí, že se jim jinak něco stane. Takto žít ale není možné, s traumatem lze každopádně úspěšně pracovat, i když minulost změnit nelze, zážitek nikdy nezmizí.

Pusťte si celý rozhovor o traumatu, jeho vzniku, léčbě a projevech.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.