Nejkrvavější komedie současné televize. Ash vs Evil Dead požírá duše fanoušků ve velkém

21. březen 2018

Krvelační démoni už nějakých sedmatřicet let slibují Ashovi Williamsovi, že sežerou jeho duši. Za tu dobu se jim to sice nepovedlo, ale rozhodně pohltili duše tisíců hororových fanoušků po celém světě. Osmdesátková filmová série Evil Dead ve své době zdobila regály mnoha videopůjčoven, včetně těch českých. Takže když zlí mrtví po mnoha letech znovu zaklepali na dveře Ashova karavanu, byl to pro mnohé nadšence do excentricky krvavé zábavy splněný sen.

Ash vs Evil Dead, jehož třetí sezónu právě vysílá stanice Starz, je v současnosti asi nejlepší příklad žánru splatstick – jedná se o označení vzniklé spojením slov slapstick, které se používá pro klasické němé grotesky, a splatter, pod nímž se zase skrývají explicitně brutální horory. Je to skutečná slast pro milovníky osmdesátkových gore hororů. Najdete zde totiž tolik krvavých efektů a jsou tak vynalézavé, jak si v osmé dekádě ještě nikdo nemohl pořádně dovolit. Tvář Ashe Williamse v každé epizodě alespoň jednou dostane pořádnou sprchu krvavými cákanci a tvůrci neváhají zapojit do své show i další tělesné tekutiny – ve třetí sezóně je v tomhle ohledu například hodně vydatná scéna, kde se Ash vypraví na návštěvu do spermabanky.

Série také znamená triumfální comeback dvou osobností, které se zasloužily o slávu původní filmové trilogie Evil Dead. Režisér Sam Raimi se ke svým krvavým kořenům vrátil po kariéře v Hollywoodu, kde natočil třeba trilogii Spider-Man nebo baseballový film s Kevinem Costnerem Hra snů. Představitel Ashe, herec Bruce Campbell, naproti tomu celý život brázdil poctivě béčkový terén. Podařilo se mu ale vytvořit si tady hodně svérázný kult osobnosti. Ve svém filmu My Name Is Bruce nebo ve vlastních knihách jako Make Love! The Bruce Campbell Way si buduje hrubě sebeironickou image, na kterou navazuje i jeho alter ego ze série Evil Dead. Ash je buranský, šovinistický primitiv – asi nejméně pravděpodobný kandidát na legendami opředeného zachránce světa před pekelnými hordami.

Ze seriálu Ash vs Evil Dead

Ash vs Evil Dead ale není Campbellova one man show. Kromě dvou charismatických hispánských herců, Danyho DeLorenzo a Raye Santiaga, mu skvělého protihráče dělá Lucy Lawless. Představitelka hlavní role ve fantasy seriálu Xena (který mimochodem produkoval Sam Raimi) v roli Ashovy démonické nemesis Ruby ukazuje stejně intenzivní komediální talent jako sám Campbell.

Raimiho a Campbellova série sice není nejsofistikovanější příspěvek do současné „kvalitní televize“, ale rozhodně patří k těm nejživelnějším.

Více o požírání duší, buranském charismatu Bruce Campbella a tělních tekutinách si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.