Nejlepší filmy a seriály a kde na ně koukat online

24. březen 2020
Nejlepší filmy a seriály a kde na ně koukat online

Animáky, dokumenty, hrané filmy, reality show. Filmové Reflexe nabízejí pandemický výběr – průlet tím nejlepším, co můžete vidět online. Se zaměřením na novinky a mnohá díla navíc zdarma.

Všem klukům, které jsem milovala a Všem klukům: P. S.: stále tě miluju

Všem klukům, které jsem milovala (r. Susan Johnson) a Všem klukům: P. S.: stále tě miluju (r. Michael Fimognari) – netflixový fenomén roku 2018 se v polovině února 2020 dočkal pokračování; a oba snímky se hodí vždycky, když je zapotřebí něco růžového, sladkého, povzbudivého, nevinného, ale ne hloupého.  Adaptace knihy Jenny Han vypráví o středoškolačce Lauře Jean, která všem chlapcům, vůči nimž chovala za svůj krátký život romantické city, napsala dopis. 

Dva filmy, které zafungují jako nutný a potřebný příděl optimismu a radosti. Sledujte zde.

Boj o moc 

Boj o moc je zvláštní rodinná sága, fascinovaná životním stylem horních deseti tisíc, která je zároveň třeskutě vtipnou satirou. Sledujte na HBO GO zde.

Devs

Na HBO GO jsou čerstvě k vidění první tři díly seriálu Devs z produkce televize FX, v němž se vědkyně ze Silicon Valley snaží rozkrýt záhadnou smrt svého přítele. Jeho autorem je Alex Garland, známý oceňovaným sci-fi Ex Machina nebo rozporuplně přijatou adaptací filozofického sci-fi románu Anihilace Jeffa VanderMeera. Zatím to vypadá, že Garlandův smysl pro groteskní obraznost se tu propojil s netriviálním vztahovým dramatem i chytrou špionážkou, a je tedy proč těšit se na další díly. Seriál sledujte zde

The Circle 

The Circle je reality show, ve které rezonuje současná situace.

Osm soutěžících obývá osm malých bytových jednotek a nemohou komunikovat s vnějším světem, pouze vzájemně a výhradně skrz sociální aplikaci zvanou The Circle. Navenek nejde o žádné velké drama, spousta důležitých otázek ale vyvstává nenápadně pod nánosem konverzačních a každodenních banalit. Sledujte na Netflixu zde.

Čtěte také

Staříci a Dcera

Z nejlepších českých filmů uplynulého roku sledujte snímky Staříci  a Dcera na Dafilms zde.

Starší filmy Darii Kashcheevy, autorky animované Dcery, najdete (zdarma) zde.

Seriál Koruna

Seriál Koruna je geniálně napsaný seriál s úžasně vystavěnými postavami, který vychází z celoživotního zájmu scenáristy Petera Morgana o britskou královskou rodinu. Sledujte na Netflixu zde.

Naši kluci

Naši kluci jsou případem odvetné vraždy palestinského mladíka trojicí ultraortodoxních Židů z roku 2014 a jejího vyšetřování. Působivý vhled do situace lidí, kteří do palestinsko-izraelského konfliktu vstupují z různých stran. Sledujte na HBO GO

Pro Samu a další filmy z Jednoho světa

Dokumentární film Pro Samu, který natočila syrská novinářka a filmařka Waad Al-Khateab a britský dokumentarista Edward Watts, patří k nejvýraznějším filmovým svědectvím o válce v Sýrii.

Společně s dalšími 16 filmy z přerušeného festivalu Jeden svět sledujte na DAFilms zde.

Dokumenty z festivalu IDFA

 Vysokou kartu vytáhl klíčový amsterdamský festival dokumentárních filmů IDFA, který zpřístupnil více než skoro 300 filmů ze své nabídky, v Česku jich lze zhlédnout cca 200! Dívejte se zdarma zde.  

Zkuste například konkrétně Rozvod po íránsku, který natočila Kim Longinottová

Portrét dívky v plamenech

Portrét dívky v plamenech, mnohovrstevnatý francouzský snímek režisérky Céline Sciammy, jeden z vrcholů loňské evropské filmové produkce sledujte zde.

Parazit a další

Parazit, oscarový průlom korejského režiséra Bonga Joon-ho, vyniká ostrým, sociálně kritickým humorem a originálními žánrovými kombinacemi. Sledujte zde.

Klasické korejské filmy, z nichž některým režisér Bong opakovaně skládá hold, sledujte (zdarma) na Youtube kanálu Korejského filmového archivu

Česká filmová klasika

Klasické české filmy pro změnu umisťuje Národní filmový archiv do YT kanálu pod názvem Česká filmová klasika. Sledovat je můžete také zadarmo

Genesis

Genesis, křehký kanadský příběh dospívání, lásky a zorientování se v současném světě, v českých kinech poněkud zapadl. Doporučujeme ho. Sledujte zde.

Bílý bílý den

Čtěte také

V malém islandském městečku se bývalý policista Ingimundur vyrovnává s tragickým úmrtím své ženy. Smíření komplikuje informace, že jeho milovaná manželka vedla ještě jiný život.

Druhý celovečerní snímek Hlynura Pálmasona sledujte zde.

Ida 

Oscarový polský snímek Ida sledujte (zdarma) na Mall.TV, kde jsou dále i některé další filmy z českých kin.

Pokud byste si Idu chtěli stáhnout a sledovat offline, musíte na Aerovod, kde je to za poplatek také možné.

#martyisdead

Povedený český webseriál, vyprávějící příběh o školní kyberšikaně #martyisdead sledujte (zdarma) na Mall.TV

Netflix animovaný

Čtěte také

Na Netflixu filmy sledujte s dětmi studia Ghibli včetně nejznámějších Miyazakiho snímků Cesta do fantazie nebo Princezna Mononoke

Animovaný film ale není samozřejmě jen pro děti. Ve filmu Kde je moje tělo? režiséra Jérémyho Clapina se v lednici na fakultě medicíny v Paříži probudí ruka. A rozhodne se najít své ztracené tělo. Film s bizarně znějícím námětem, ale introspektivním vyzněním najdete na Netflixu zde.

Filmy studia Ghibli na Netflixu

 Netflix postupně uvolňuje celou filmografii japonského animačního studia Ghibli. Kromě Miyazakiho jsou na Netflixu k vidění i méně známá anime od jeho spolupracovníků, jako je Arrietty ze světa půjčovníčků, Příběh o princezně Kaguje nebo Království koček. Posledně zmiňovaný je bizarní historka, která chytře problematizuje pohádková klišé. Když školačka Haru jednoho dne zachrání pouličního kocourka, ukáže se, že nešlo o obyčejnou kočku, ale o prince Půlměsíce z kočičího království, za něhož se jeho vděčný lid chystá dívku provdat – s tím ovšem Haru zásadně nesouhlasí. A právě schopnost vzepřít se zdánlivě danému osudu, aniž bychom při tom zraňovali okolí, většinu hrdinů a hrdinek filmů studia Ghibli spojuje. Jejich sledování pak v dětech i dospělých posiluje empatii a slovy prince Ašitaky z Princezny Mononoke nás učí vidět svět očima nezatíženýma nenávistí. Království koček je tady.

Drahokam

Howard Ratner je hyperaktivní newyorský klenotník závislý na sportovních sázkách. Jdou po něm vymahači dluhů a klid nenachází v rodině ani u milenky. Všechny prostředky vrhá do stále riskantnějších podniků v zoufalé snaze vyřešit svoje problémy. Poslední naději vkládá do tajemného černého opálu, na který lapí pověrčivou stárnoucí hvězdu NBA Kevina Garnetta.

Bratři Safdieovi natočili další film ze specifického prostředí, jímž je tentokrát newyorský diamond district plný bizarních postaviček a židovských rodinných klanů obchodujících s drahými kameny. Howard je dokonalý průvodce tímto pro nás exotickým časoprostorem a obsazení Adama Sandlera, které jde proti jeho obvyklému hereckému typu, se bratrům Safdieovým vyplatilo. Drahokam zkrátka nepatří pouze k tomu nejoriginálnějšímu z momentální distribuční nabídky Netflixu, ale je strhující podívanou, která vrací víru v kouzlo filmového média. Film sledujte zde

Fosse/Verdonová

Oceňovaný seriál Fosse/Verdonová s fantastickým hereckým výkonem Michelle Williamsové mapuje turbulentní vztah choreografů. Zatímco Boba Fosseho jsme si navykli vnímat jako uměleckého génia, jeho manželku Gwen Verdonovou potkalo to, co tolik talentovaných žen jen několik dekád zpátky – ztratily se v kariérách svých partnerů.

Přesto seriál neukazuje komplikovaný vztah toliko jako válečné pole, spíš jako zónu neustálého vyjednávání a koexistenci dvou naprosto rozdílných, i když podobně nadaných osobností. Sledujte zde.

Zrádci

Zrádci jsou příběhem o boji policie s drogovou mafií a o morálních hranicích, které je někdy třeba překračovat.

Natočili je režisér Viktor Tauš a scenárista Miro Šifra. Seriál sledujte (zdarma) na iVysílání ČT.

Servant (Apple TV)

Nová streamovací platforma Apple TV spoléhá na omezenější, zato kvalitnější nabídku. O jejím seriálu Servant se u nás koncem loňského roku moc nemluvilo, ale určitě stojí za zhlédnutí, zvlášť když je teď k dispozici kompletní desetidílná řada přibližně půlhodinových epizod, které vyniknou právě při kontinuálním sledování. Mysteriózní horor s detektivními prvky produkoval a částečně režíroval M. Night Shyamalan, který je známý kolísavou kvalitou svých projektů. Servant se ale povedl a trochu připomíná jiný Shyamalanův horor Visit.

Triviální zápletka o manželích truchlících po ztrátě potomka, v níž se kombinují motivy Trierova Antikrista a Zulawského Posedlosti, je rozehrána v klaustrofobním prostoru jednoho luxusního bytu. Znepokojivé podtóny umocňují kariéry hlavních aktérů: zatímco ona je lokální televizní reportérka, která se obsesivně zhlíží v záznamech svých výstupů, on pracuje z domu jako elitní kulinář. Na jeho stole se svíjejí živí úhoři, připravuje humrovou zmrzlinu a u všech bizarních kuchařských experimentů tečou kvanta archivního vína, o které se dělí se švagrem Rupertem Grintem, jenž v Servantovi úspěšně setřásá stín Rona Weasleyho. Více zde.

 

Too Old to Die Young a platforma byNWR

Kdy jindy než v karanténě se pustit do sledování desetidílné série, která má tempo filmů Bély Tarra a průměrná délka jednoho dílu činí půl druhé hodiny. Too Old to Die Young je megalomanský projekt režiséra filmu Drive Nicolase Windinga Refna, který společně s komiksovým scenáristou Edem Brubakerem napsal a natočil pro Amazon Prime. Typicky noirovou zápletku o policajtovi, kterému zastřelí parťáka, načež si zadá s podsvětím a dcerou místního miliardáře, ale ztvárnili opravdu netradičně. Spíš než o ucelený příběh jde totiž o otevřený systém plný výpustek a zámlk a jednotlivé epizody lze klidně sledovat napřeskáčku. Ne nadarmo Refn pojmenoval jednotlivé epizody podle tarotových karet takzvané velké arkány. Sledujte seriál zde

 

Zálibu v multimediálních průnicích Refn realizuje i na své vlastní platformě byNWR, která rozhodně stojí za návštěvu. Jedná se o digitální knihovnu, která je něco mezi videotékou a internetovým magazínem. Funguje jako multimediální prostor, kde je zdarma dostupný kurátorský výběr Refnem restaurovaných filmů. K těm pak hostující editoři připojují nejrůznější doprovodné materiály od esejí přes videa až po fotografie. Přesvědčte se tady

MUBI

Na 7 dní zdarma můžete vyzkoušet kurátorsky založenou platformu MUBI, mísící klasické snímky s festivalovými novinkami a nabízející vždy 30 filmů současně. V tuto chvíli například filmy Marguerite Durasové, Rehy Erdema, Kinga Vidora a dalších. https://mubi.com/

Další branou ke vzdělávacímu a kulturnímu obsahu zdarma pak může být mezinárodní web www.Openculture.com.

autoři: Pavel Sladký , Šárka Gmiterková , Jarmila Křenková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.