Nejlepší rapové desky, objevy a přešlapy za rok 2020? Novoroční epická bilance je tu

Každoroční bilancování toho nejlepšího ze světa rapu je tady. Usedli jsme u hranatého stolu, abychom vám naservírovali ty nejlepší zahraniční a tuzemské desky, stejně jako objevy a přešlapy roku 2020.

Na tuzemské a slovenské scéně se zjevilo hned několik nových jmen, jako Luca Brassi a jeho producent Tristan, Frayer Flexking a jeho BLAS, 58G a jejich Tape vol. 1. Za pozornost stál psychedelický vibe Spiral Shawty, Kriso 808 aka školák roku a maskovaný Loko Loko, který kromě svých releasů figuroval také v potyčce s Daweedem Hustlem – ten ho tzv. exposnul na světlo světa, a maskovaný již není maskovaným.

Mezi jména, která během roku dále dominovala, patří Dokkeytino se svým Evolvelly, Smack se svojí Chimerou, Icy L a jeho Petr Rychlý EP, Blako, James Cole, Pain, Gleb a pár dalších. Ke konci roku také potěšil své fans Hugo Toxxx s Bauch Money 2.

V zahraničí toho napršelo ještě dvakrát tolik. Jak by řekl Marcus Revolta: poctivý double. Hromadně jsme se shodli na tom, že mezi zásadní desky minulého roku jednoznačně patří Savage Mode 2 od dvojice 21 Savage a producenta Metro Boomin, Floor Seats 2 od Ferga, Welcome to Oblock od zesnulého King Vona, Nightmare Vacation od Rico Nasty a spousty dalších. Za Evropu to pak vyhrála deska německého Luciana, v Anglii Giggs se svým Now or Never a silný debut od Abra Cadabra.

Dávejte na sebe pozor, rok 2021 začíná najíždět jak rozjeté koleso na cestě z kopce!

Jak a čím se poslouchaly desky v roce 2020? Rotujeme v tempu jako kdysi? Co dělá Lvcas Dope v Turecku? Kdo je český a slovenský freshman a kdo vydal nejsilnější debut uplynulého roku? A co na to Casa? To vše a ještě víc poslouchejte v tradiční novoroční bilanci Scény s Opakem Dissu!

Spustit audio