Nejlepší shoegaze deska na světě? Loveless od My Bloody Valentine vyšla před třiceti lety

8. listopad 2021

Rok 1991 byl opravdu plodný na alba, která se neopakovatelně a zásadně vepsala do hudební historie. Špína se v rámci kalendária s nastupujícím listopadem vydala ke kořenům shoegazu a posvítila si na nahrávku irské kapely My Bloody Valentine nesoucí název Loveless. Nahrávku, o níž mnozí tvrdí, že je možná nejlepší indie deskou všech dob.

Dříve než se stal z kytaristy Kevina Shieldse vedle bubeníka Colma O'Ciosoiga, druhého hlavního zakladatele MBV, mág s tremolo páčkou na kytaře typu jaguar, hráli My Bloody Valentine post punk střižený po vzoru The Cramps nebo Joy Division. Tehdejší zpěvák David Conway (jeho projev místy silně připomíná raného Cavea) se po vydání EP Sunny Sundae Smile rozhodl kapelu opustit a vydat se na literární dráhu.

Colm s Kevinem se začali poohlížet po zpěvákovi či zpěvačce, aby Conwaye nahradili. V rámci vleklého konkurzu, kdy Kevin nebyl stále s nikým spokojený, nakonec padla karta na Bilindu Butcher. S jejím zastřeným vokálem získali My Bloody Valentine jeden ze svých signifikantních prvků.

Kromě Bilindina zpěvu obohatili a změnili MBV posléze i svůj zvuk. Šablonovitý post punk byl ten tam, Shields začal víc experimentovat s delayi, reverby, fuzzy a dalšími efekty a monumentální sound pro Loveless byl na světě. I když MBV trvalo komponování i nahrávání velké množství času, zmiňovaný typický zvuk údajně Kevin Shields vymyslel za jedno odpoledne.

Jak vypadají pedalboardy Kevina Shieldse a kolik efektů v nich můžeme najít? Proč neustále prudil do producentů ve studiích, které MBV ozkoušeli? Jaké knihy píše bývalý zpěvák David Conway? Cover které písně si vybrala Bilinda Butcher do konkurzu o post zpěvačky? Proč My Bloody Valentine všechno tak dlouho trvalo? A v čem je Loveless tak zásadní? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

autoři: Judita Císařová , Petr Wagner , Miloš Hroch
Spustit audio

Související