To nejlepší z evropské kinematografie

22. září 2010

Filmová přehlídka Dny evropského filmu nás letos navštíví už po patnácté. Festival se koná na třech místech České republice. Tradičně v Praze a v Brně a nově v Olomouci. Nebudou chybět ani květnové ozvěny v Boskovicích a v Uherském Hradišti. Pražská část začíná 17. dubna a končí 29. dubna.

Celou přehlídku zahájí 17. dubna německý film Náš vůdce v kině Světozor, který měl velký úspěch i na festivalu v Sundance. Snímek režiséra Dennise Gansela skvěle zachycuje, jak velký vliv mohou mít diktátorské režimy na obyčejné lidi. Příběh se odehrává v současnosti na jednom německém gymnáziu, kde se učitel Rainer Wenger rozhodne ukázat diktaturu v praxi.

00701404.jpeg

Hlavním poslání projektu Dny evropského filmu je představit úspěšné a známé filmy, které se nedávno urodily na evropské půdě. V rámci této nesoutěžní přehlídky můžete vybírat z celkem 38 celovečerních filmů a asi 7 kratších snímků.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s organizátorkou Magdalénou Královou a Jennifer Ulrich a Cristina Do Rego, které hrají v uvéděném filmu Náš vůdce.

V Praze se bude promítat v kinech Světozor a Aero. V rozsáhlém programu od 17. a 29. dubna se mimo jiné objeví také loňský vítěz festivalu v Cannes - rumunský snímek v českém překladu Bez konce. Režisér Cristian Nemescu ho bohužel nestihl dokončit a po své předčasné smrti byl vyhlášen jedním z nejtalentovanějších evropských režisérů. Dalším zajímavým kouskem je dánský film o pomalu se rozpadávajícím manželství Praha nebo francouzský film Kuskus o marockých přistěhovalcích ve Francii.

00701406.jpeg

Těžko se ale dává nějakému filmu přednost před jiným. Každý je něčím zvláštní a určitě vám doporučuji podívat se na www.eurofilmfest.cz, kde najdete podrobný přehled všech snímků. Předprodej vstupenek je zahájen a vy si dokonce můžete v kině Světozor pořídit lísky i do Aera.

Praha: 17. - 29. 4
Brno: 25. - 30. 4
Olomouc: 28. 4. - 2.5. Ozvěny:
Boskovice: 1. - 4.5.
Uherské Hradiště: 3. - 4. 5.

autor: zuf
Spustit audio