Nejoriginálnější popisky i nečekané spolupráce. Festival Rosnička načal novou dekádu omlazením

29. červen 2022

Svitavská Rosnička má za sebou jedenáctý ročník. Se spoustou českých jmen v line-upu a historicky největším zastoupením těch zahraničních. Jaká byla letošní edice tohoto „hudebního festivalu současnosti“, jak ho nazývají samotní organizátoři? „Mladá generace účinkujících v programu přivedla na festival i mladší účastníky, letos jsem to oboustranné omlazení zaznamenala nejvíce,“ říká pravidelná návštěvnice Rosničky, moderátorka Radia Wave Martina Foldynová.

„Z domácích jmen bych určitě vypíchla hudebnici Aiko, ze zahraničních pak belgicko-italské duo Front de Cadeaux a katalánského DJe Undoa,“ vyjmenovává highlighty festivalu Martina a dodává, že zahraniční jména se zároveň postarala i o největší zklamání a to především v případě rakouského dua Austrian Apparel.

Martina Foldýnová

„Úplně nejvíc jsem si ale užila neplánované společné live vystoupení argentinského producenta Bungalovva a domácího Olivera Torra, které ještě podtrhla skvělá světla od pražského kolektivu Laser Hazer.“

Rosnička má mezi českými festivaly bez diskuse nejoriginálnější popisky interpretů a vstupenek. Promítá se nějak humor z webových stránek i do festivalového dění? „Chtěla jsem říct, že ne, ale teď si vlastně uvědomuji, že ano – hlavně v podobě cedulek s vtipnými hláškami nalepených různě na barech v areálu,“ usmívá se Martina a dodává, že původní nadsázka v podobě podtitulu „hudební festival současnosti“, se postupem času stala díky výběru interpretů a žánrové šíři trefným sloganem.

Jaká další vystoupení Martinu nadchla nebo zklamala? Kdo měl na letošní Rosničce největší dav pod pódiem? A zaslouží si svitavský festival více návštěvníků? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.