Nejsmutnější kluci z Vinohrad. Ve Startéru zněly letní elegie kapely Dukla

4. prosinec 2017

Lukáš Vydra a Josef Hradílek spolu hrají v Mayen, etablované pražské kapele. Když se ale jejich kamarádi ze zkušebny rozutekli trávit dusné letní noci mimo město, Lukáš s Josefem zabíjeli nudu v Praze u nového projektu. Vzniklo duo Dukla a deska Vinohrady. Skromná deska z ložnice, která nemá velké ambice, ale chce být bezprostřední.

„Chtěl jsem se vrátit k něčemu jednoduchýmu. Uděláš písničku, naklikáš bicí do softwaru a je hotovo,“ říká Lukáš Vydra o Dukle, kapele, jejíž název evokuje nostalgii po něčem, co snad ani neexistovalo. Melancholii desky Vinohrady pak podtrhují česky psané texty, které jako by se vracely až někam ke Kainarovým blues. Lukáše vždycky bavila poezie, nejvíc ho inspiroval Jan Zábrana, ale psát písňové texty v češtině se dlouho ostýchal. Až jednou ho v oblíbeném vinohradském baru napadl verš: „A jak jsem tě měl rád / že jsem nejsmutnější kluk / z celejch Vinohrad.“ Pak už to šlo samo.

Poslechněte si poslední vydání Startéru, ve kterém na podzim před začátkem nového ročníku hitparády mapujeme nejzajímavější mladé kapely. Dukla ve studiu hrála živě, mluvila o lásce k jedné pražské čtvrti i o nových nadějích československé hudební scény.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.