Nejvděčnější publikum bývá v malých obcích, říká zpěvačka Hana Buštíková z Dua Kamélie

20. duben 2020

Zpěvačka Hana Buštíková zahájila svoji kariéru jako členka koncertního tria Josefa Laufera, kde se seznámila s Danou Vlkovou. Jejich cesty se potom rozdělily a Hana vystupovala společně s Jiřím Kornem. Nakonec se zpěvačky rozhodly vystupovat společně a vytvořily Duo Kamélie, které se stalo slavným u nás i v Německu. Jejich spolupráce trvá už téměř 40 let.

Duo Kamélie vydalo za dobu svojí existence sedm alb písní, z nichž některé se staly opravdovými hity. „O písních, které zpíváme, rozhoduje publikum. Písně jako Robinson, Hej, pane šenku nebo Horký letní den jsou pecky, které musíme na koncertech vždycky zpívat,“ přibližuje Hana Buštíková. „Teď se právě připravujeme na vánoční období, kdy nás čekají hlavně vystoupení venku, na které se musíme pořádně oblékat. Máme před sebou také hodně akcí pro seniory a hlavně vystoupení v menších obcích. Tamní publikum je neuvěřitelně vděčné, lidé nevěří, že tam za nimi někdo vůbec může přijet,“ dodává Hana.

Recept na mnoholetou spolupráci dvou žen

Téměř čtyřicetileté bezproblémové soužití dvou žen je téměř nevysvětlitelné, ale Hana Buštíková se o to pokouší: „Sama to moc nechápu, nejdelší doba, kterou jsme spolu my dvě nemluvily, byla pouhé dva dny. Možná je to také tím, že jsme si nikdy nepřebraly partnery. Co se týká mužů, máme naštěstí naprosto odlišný vkus. A nekonkurujeme si ani v umělecké branži, já funguji jako sólistka a Dana jako sopranistka, která naše písně tzv. brousí nahoře,“ vysvětluje Hana. Jsme nejenom kolegyně, ale i kamarádky, vzájemně se navštěvujeme a slavíme společně i narozeniny našich synů. Je jenom jedna věc, která mě příšerně rozčiluje, a ani za těch 40 let jsem si nezvykla. Dana chodí všude pozdě, já s tím už sice počítám, ale stejně mě to vždycky vytočí. Kolikrát se stalo, že při koncertech jsem už byla na jevišti a ona stále v šatně, tak jsem řekla technikům: ‘jedem‘, začala jsem zpívat a Dana musela rychle přiběhnout,“ směje se zpěvačka.

Hana und Dana

Duo Kamélie je také velmi populární v Německu, zejména v jeho východní části, kde dlouhá léta koncertovalo. Se svými hity, ale s německými texty, vystupovaly zpěvačky často také v oblíbeném programu východoněmecké televize Ein Kessel Buntes. „Poprvé jsme v Německu sice vystupovaly jako Kamélie, ale tehdejší manažer nám vysvětlil, že to fungovat nebude a vymyslel nám nové jméno. Jednoduše Hana und Dana, čte se to jako Hána und Dána. No a Hánu a Dánu si tam stále hodně lidí pamatuje. Na Facebooku odtud dostáváme mnoho ohlasů, fanoušci se ptají, jak se máme, co děláme a kdy zase přijdeme,“ přibližuje Hana Buštíková a doplňuje: „Německo mám opravdu ráda, i Vánoce tam u babičky trávím už 30 let.“

Na začátku své kariéry se Hana Buštíková mnohé naučila od Josefa Laufera a Jiřího Korna, s kterými vystupovala: „Jsou to dva naprosto rozdílní umělci. Josef Laufer je šoumen, který mě přivedl k bavičství a improvizaci. Jirka Korn je perfekcionalista, který mě naučil, že se vše musí připravit až do posledního puntíku, aby to fungovalo. Všechno, co jsem od nich nasála, stále využívám, teď také v Popelce - muzikálu na ledě, kde bruslím, tančím i zpívám. A ono jenom projet na bruslích celý stadion tam a zase zpět, je hodně náročné, i když vás za ruku drží princ.“

Hana Buštíkové je akční žena, která má stále nabitý program, ale i ona občas musí odpočívat. Co dělá ve svém volnu, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio