Největší fotbalový stadion v Česku, ohlušující tribuna Sever a největší fotbalové muzeum. To je Sinobo Stadium pražské Slavie

12. listopad 2021

Fanoušci Slavie chodí od roku 2008 na stadion, který je s kapacitou přes devatenáct tisíc diváků největším fotbalovým stánkem v České republice. V podcastové sérii Stadiony pražský Eden navštívil náš reportér Martin Minha.  

V podcastu uslyšíte rozhovor s legendou Stanislavem Vlčkem, který se Slavií získal mistrovský titul a dvěma brankami proti Ajaxu Amsterodam zajistil Slavii vůbec první postup do Ligy mistrů. Slavia Museum a samotný stadion představí někdejší letitý kustod Václav Petrák. Na fandění a na legendární tribunu Sever zavzpomíná Lukáš "Strašák" Vala, který je asi nejslavnějším fotbalovým fanouškem posledních let.

Co uslyšíte v tomto podcastu?

  • Lukáš "Strašák" Vala, který je asi nejslavnějším fotbalovým fanouškem posledních let, vzpomíná na tribunu Sever a fandění.
  • Největším a nejmodernějším fotbalovým stadionem v České republice vás provede někdejší letitý kustod Václav Petrá.
  • Na vůbec první postup Slavie do Ligy mistrů zavzpomíná legenda klubu Stanislav Vlček.
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová (Český rozhlas), Stanislav Vlček, Lukáš "Strašák" Vala, Václav Petrák, Michal Býček (SK Slavia Praha)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný

Největší a nejmodernější stadion v Česku

Sinobo Stadium je největší a nejmodernější fotbalový stadion v České republice. Byl slavnostně otevřen v roce 2008 exhibičním zápasem Slavie proti Oxford University A.F.C., což byl první anglický tým, proti kterému sešívaní v historii hráli. Nový stadion v Edenu, který v současné době nese sponzorský název čínské developerské společnosti Sinobo Group, má kapacitu přes 19 tisíc sedících diváků a nenabízí pouze skvělé zázemí pro fotbalisty. V jeho severní části funguje čtyřhvězdičkový hotel s kapacitou 150 pokojů a v hlavní tribuně se nachází největší fotbalové muzeum v České republice Slavia Museum.

Stadion na Letné a starý Eden

Na konci 40. let 19. století byla Slavia donucena opustit svůj stadion na Letné, protože na jeho místě měl být vybudován Stalinův pomník. Po několika letech se jejím domovem stal Eden, kde byl nový stadion slavnostně otevřen v roce 1953. První zápas zde Slavia odehrála proti celku Křídla vlasti Olomouc a první gól v Edenu vstřelil legendární Josef Bican. Stadion v té době ale ještě nebyl zcela dostavěný.

Hlavní dřevěná tribuna byla převezena z původního stadionu na Letné a sloužila až do samotného stržení stadionu, které proběhlo v letech 2003 a 2004. Starý Eden nesl v letech 1953 až 1990 název Stadion Dr. Václava Vacka, podle bývalého komunistického primátora hlavního města Prahy. V dobách své největší slávy měl starý Eden kapacitu okolo 38 tisíc diváků.

Slavia Praha je nejstarší klub české fotbalové ligy. Byla založena v roce 1892 v období velkého národnostního rozmachu a cítění. Za jejím založením stál Literární a řečnický spolek Slavia, jehož cílem bylo přilákat ke sportu více studentů. O tři roky později byly na první výborové schůzi odsouhlaseny slovanské klubové barvy, a to notoricky známá červená a bílá. Bílá barva znamená čistotu sportovní myšlenky a čestného boje a červená je symbolem srdce, které se vkládá do sportovních zápasů. Hvězda pak představuje stále novou naději, která povznáší mysl a posiluje ducha i v chmurných obdobích nezdaru a neúspěchu.

Stanislav Vlček: Zažil jsem tady euforii, ale i prohry

Stanislav Vlček je bývalý fotbalový reprezentant, který se Slavií získal mistrovský titul, dvěma brankami proti Ajaxu Amsterodam zajistil Slavii vůbec první postup do Ligy mistrů a v současné době je vedoucím A týmu Slavie. „V koutku duše jsem si přál tady oslavit titul, ale že se nám podaří takové úspěchy, když přišel Jindra Trpišovský, tak to by mě ani ve snu nenapadlo,“ popisuje Vlček v rozhovoru s Martinem Minhou.

„O to víc si to užívám i vzhledem k tomu, co jsme si tady prožil. Nedařilo se a o to víc si toho vážím. Někteří kluci si tím neprošli, ale pár lidí, kteří zažili ty pády, tady je. Užívám si to, že můžu být v takové partě. Zažil jsem tady úplně všechno,“ usmívá se legenda pražského klubu.

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tematikou klubu a stadionu.

3D model stadionu

  • Rok postavení: 2008
  • Současná kapacita: 19 370 sedících diváků
3D vizualizace: Marek Vybíral

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastovou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související