Největší kůrovcová kalamita v historii? Vždycky jsme to zvládli, zvládneme to i teď, říká Draštík

8. listopad 2018

Vlak plně naložený dřevem, dlouhý 5 tisíc kilometrů. I tak si jde představit objem 15 milionů krychlových metrů dřeva. Právě tolik ho v našich lesích letos napadne kůrovec. Informace zazněla na Sněmu lesníků v Hradci Králové. Petr Zahradník, náměstek ředitele Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, k ní dodal, že je současná kůrovcová kalamita největší v historii českých zemí.

Kde hledat příčiny současné kůrovcové kalamity? „Abnormálně suchý rok 2015 a vysoké teploty, které následovaly, jsou spouštěčem celé kalamity. Na druhou stranu je nutné si říci, že tady máme i další příčiny, které kalamitu jen prohloubily. Objevily se nedostatky kapacit na zpracování napadeného dříví, rozpadl se trh se dřevem,” odpovídá Zahradník.

Kůrovec řádí i v centru Zlína. U vily Tomáše Bati se musí vykácet desítky smrků

Uschlé smrky u vily Tomáše Bati

Stromy nedaleko centra Zlína napadl kůrovec.

„Je to celý komplex příčin, které se laikům někdy těžko vysvětlují. Pravda je, že vysoké teploty a sucho jsou hlavním zdrojem celého problému,” dodává. 

Podle něho je v současnosti ohrožena hospodářská i ekologická funkce českých lesů. „Je třeba si uvědomit, že 74 procent lesů je hospodářských, které mají tu nezastupitelnou funkci, že produkují velice kvalitní a obnovitelnou surovinu. Tato funkce je ohrožena, stejně jako rekreační, půdoochranná nebo vodohospodářská,” vyjmenovává. 

Změna prostředí v lesích je podle náměstka výrazná. „Je to tam úplně jiné. Každý ví, že když v létě přejde z pole do lesa, přijde takový příjemný chládek, zavane na něj vlhko. To teď prostě není,” říká Zahradník, podle kterého bude změna a náprava trvat několik let. „Neměli bychom ale rezignovat. Většina našich lesů je na tom dobře. A ty musíme ochránit,” myslí si. 

Sníh v srpnu

Podle předsedy České lesnické společnosti Pavla Draštíka dokáží lesníci rozmach kůrovce korigovat. „Když se podíváme do historie, vidíme, že sinusoidy podobných kalamit tu byly. Vždycky jsme to zvládli, zvládneme to i teď. Jen je na to potřeba čas a trpělivost,” myslí si. 

Kůrovec srazil cenu dřeva, lesníci na Chrudimsku omezují těžbu

Těžba dřeva

Lesníci na Chrudimsku přestávají kácet kvůli nízkým výkupním cenám dřeva. Situaci na trhu výrazně ovlivnila likvidace následků kůrovcové kalamity v jiných částech republiky. Proto se radši některé radnice rozhodly počkat a pilky prozatím dřevorubci pověsili na hřebík.

„To, že máme momentálně nedostatek pracovních sil, to je jedna věc. Druhá, že dřeva je hodně. A když druhá strana vidí, že něčeho máte hodně, ceny tlačí dolů. To jsou běžné tržní podmínky. Ale zvládneme to,” říká. 

Draštík zmiňuje důležitou roli uschování dřeva v mokrých skladech, které byly kvůli kalamitě vybudovány v roce 2008.  

„To je sklad u původních zdrojů vody, měli jsme sklad u Vltavy nebo rybníků. Postřikujete dřevo vodou, která vám udržuje teplotu. Když se sklad naskladní v zimě, třeba v únoru, tak ještě v srpnu a září je mezi dřevem sníh. Voda, která se stříká 24 hodin denně, udržuje klima, aby nedošlo ke znehodnocení dřeva,” vysvětluje Draštík. 

autoři: Jan Burda , vis
Spustit audio

Související