Nejvtipnější kapely, které neexistovaly. Mystifikační dokumenty zesměšňují gangsta rap i Beatles

27. červen 2022

Hardrocková legenda Spinal Tap, angažovaná gangsta rapová formace N.W.H. (Niggas with Hats), rockoví matadoři s nejtěsnějšími kalhotami na světě The Rutles. To všechno jsou kapely, které patří do historie popkultury – i když nikdy neexistovaly. Vznikly jen díky parodickým mystifikačním dokumentům, tzv. mockumentaries, které si dělají legraci z velikášství a manýrismu populární hudby. Ty nejlepší mockumenty historie i současnosti vám doporučí Karel Veselý a Antonín Tesař.

V roce 2024 by měl mít premiéru druhý díl slavného mockumentu z osmdesátých let Hraje skupina Spinal Tap. „Některé vtipy z toho filmu by měl znát každý hudební fanoušek,“ říká Karel. „Je to film, který přesně trefuje hranu mezi přehnaností a uvěřitelností,“ pochvaluje si Tonda.

Povedla se i hiphopová variace na Spinal Tap. Film pojmenovaný Fear of the Black Hat na začátku devadesátých let tnul do živého. „Dělá si legraci hlavně z gangsta rapu, zbraní, sexismu a tak dále,“ doporučuje Karel. „Jednotlivé postavy jsou inspirované konkrétními dobovými hvězdami a trefně je paroduje,“ doplňuje Tonda.

Zatím nejčerstvějším příspěvkem do žánru je film Popstar z roku 2016. „Jeho hvězda Connor4Real je něco jako Justin Bieber, hvězda dnešního žebříčkového popu,“ představuje film Karel. „Vtipně to komentuje dnešní hypermedialitu popu, pro který jsou důležité sociální sítě a podobně,“ lebedí si Tonda.

Zaslouží si český hip hop také mystifikační parodii? Co si slibovat od návratu skupiny Spinal Tap? Patří mezi fiktivní kapely také Mňága a Žďorp? A jaké problémy má Karel Veselý s anglickou abecedou? Dozvíte se v celém příspěvku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.