Nejzajímavější podcasty podle redakce Radia Wave: Hudba, politika, humor a příběhy

16. únor 2017

Ve světě nabírá vlna popularity podcastů sílu už více než deset let. Zvukové pořady, často nezávislé na rádiových stanicích, mají svá stabilní publika. Radio Wave vedle tradičních podcastů svých vlastních pořadů rozjíždí od března první seriálový podcast s názvem Zhasni. Ještě než se s ním seznámíte, poslechněte si nebo přečtěte tipy na zahraniční pořady, které poslouchají členové redakce.

Petr Bouška, redaktor: Worst Idea Of All Time, Star Wars Minute

Poslouchám teď nejraději dva podcasty. Worst Idea dělají dva novozélandští komici, kteří se v každým díle baví o příšerném filmu Grownups 2, česky se to jmenovalo myslím Machři 2, hraje tam Salma Hayek a Adam Sandler. Poté, co 52 epizod věnovali tomuhle filmu, přešli na Sex ve městě 2. Tehdy mě to trochu přestalo bavit. Podobně bizarní je Star Wars Minute, kde dvojice fanoušků Hvězdných válek rozebírá všechny díly minutu po minutě, vždycky si pustí 60 sekund z jednoho z dílů a pak se o tom třeba 25 minut baví, to je hodně zábavný. Samozřejmě taky podcastuju všechno, co dělá Radio Wave, nikdy si nenechám ujít Čelisti a Bourání.

Táňa Zabloudilová, textová editorka: In the Dark

03449588.jpeg

Poslouchám teď podcast In the Dark americké publicistky Madeleine Baran, který spadá do stejného ranku jako nejznámější podcast aktuální vlny – Serial – nebo americký dokumentární seriál Making a Murderer. Týká se skutečného kriminálního případu, jehož zpackané vyšetřování vypovídá leccos o práci policie, úřadů a společenském nastavení amerického Středozápadu. Poblíž venkovského městečka Paynesville v Minnesotě někdo v roce 1989 unesl, zneužil a zavraždil jedenáctiletého Jacoba Wetterlinga. In the Dark je rekonstrukcí vyšetřování případu, při kterém policie opakovaně fatálně chybovala. Nezabývá se tím, co se stane, když policie obviní někoho nevinného, ale sledem událostí, při kterých je bezradná a neobviní nikoho. Navzdory tomu, že skrze mediální kampaň do vyšetřování zapojí širokou veřejnost a případ se stane známým v celém státě. Podcast rekonstruuje krok za krokem, co přesně policie v roce 1989 dělala, proč to dělala a hlavně co neudělala. Je to super.

Odebírat pořady, magazíny a rubriky Radia Wave jako podcasty můžete začít na wave.cz/podcasty.

Jonáš Zbořil, redaktor a moderátor pořadů Startér a Liberatura: Song Exploder

Můj nejoblíbenější podcast nabízí úplně novou a nečekanou perspektivu na hudbu, známí umělci v něm vysvětlují, jak vznikaly jejich songy. Člověk tam narazí třeba na členy MGMT, kteří vypráví, jak vznikala jejich kultovní písnička Time To Pretend. Strašně mě bavila epizoda s Oneothrix Point Never, který vysvětloval, jak vznikala skladba nazvaná Sticky Drama, rozložil ji na uplné základy a ukázal, s jakými synťáky začínal, jaký konkrétní zvuk se snažil najít atd. Člověk má možnost vidět track v zárodku, ještě předtím, než se stane třeba jeho nejoblíbenější skladbou léta, což je úplně neočekávatelný zážitek.

Jiří Špičák, hudební dramaturg: Zero Books Podcast, Fotbal fokus, Anfield Wrap

Můj oblíbený podcast provozují autoři vydavatelství Zero Books, které se zaměřuje na teoretické, politické, ale hlavně kulturní a popkulturní knihy, představují v něm svoje novinky. Taky poslouchám český podcast Fotbal fokus, který posunuje úroveň české sportovní žurnalistiky o několik levelů výš, a nakonec anglický Anfield Wrap. Dělají ho fanoušci klubu Liverpool FC, financují si ho sami, takže je to nezávislá záležitost, a taky je to na skvělé úrovni, je tam hodně rozhovorů se samotnými hráči.

Bára Šichanová, editorka vysílání a moderátorka pořadu Kvér: How To Be a Girl

03780105.jpeg

Můj nejoblíbenější podcast je o single mámě, která žije v Seattlu a vychovává transholčičku, vydává ho pod vymyšleným jménem Marlo Mack, aby chránila soukromí svojí rodiny. Její syn vždycky rád nosil růžovou barvu, oblékal se do šatiček a hrál si s panenkami. Podcast vypráví o tom, jak jí ve třech letech řekl, že když byl v jejím bříšku, muselo se něco porouchat, a že by byl rád, aby ho vrátila zpátky a napravila to. Nějakou dobu potom se Marlo společně s otcem jejího dítěti rozhodli, že ho budou vychovávat jako holčičku. Podcast má formu audiodeníku, je slyšet hlas matky i holčičky, záznam jejich běžných činností a situací. Z některých dílů opravdu mrazí, protože je natočený hodně intimním, jímavým způsobem. Tu situaci si dokáže představit málokdo z vás, ale způsob, jakým se Marlo vyrovnává se svojí situací a jak o ní vypráví, je neskutečně líbezný.

Matěj Schneider, editor soc. sítí: This Is Hell

03644140.jpeg

Je to politický podcast založený na čtyřhodinové rozhlasové show Chucka Merta, který vysílá jedna chicagská stanice, každý týden je tam několik dlouhých rozhovorů s autory zajímavých knih. Pokaždé si odnesu aspoň jeden tip na knihu, kterou si musím přečíst. Jedna z mých nejoblíbenějších částí je Chuckova poslední otázka, říká tomu Questions from hell. Je to vždycky dotaz, na který se nerad ptá nebo si myslí že na něj host nebude rád odpovídat anebo že se ta odpověď nebude líbit publiku.

Ondřej Trhoň, redaktor: The Wired Podcast, The Vergecast

Mám dlouhodobě rád podcasty dvou velkých technologických magazínů, první je britský Wired a druhý Vergecast webu the Verge. Tento podcast mám obzvlášť v oblibě, protože si už od doby minulého šéfredaktora drží vysokou laťku humoru i kritického vhledu do toho, jak fungují technologie i média. Wired mám rád kvůli tomu, že futurologie webu, která se objevuje v tomto podcastu, je nakažlivá a dělá ho žena, což je v technologickém světě vždycky dobré.

Bětka Medková, redaktorka: Einschlafen Podcast

03775313.jpeg

Tenhle německý podcast je specifický tím, že se vůbec nesnaží být zábavný. Slouží k tomu, abys vás uspal. Pokud trpíte nespavostí, jeho autor vám bude monotónním hlasem vyprávět nepříliš poutavé příhody ze svého života – například o senné rýmě. Pokud byste ani potom nemohli usnout, následuje předčítání nějaké obecně známé knížky, jako je třeba Kantova Kritika čistého rozumu. Když si to pustíte ve tři v noci, po 20 minutách, možná už dvaceti vteřinách, budete dávno spát.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.