Někdy dělám i čtyři videa naráz. Nechci diváky zklamat, říká Jirka, který vysvětluje věci

12. březen 2023

Do podcastu Pochlap se tentokrát přijal pozvání datový novinář a internetový tvůrce Jiří Burýšek, který stojí za youtubovým kanálem Jirka vysvětluje věci, kde ho sleduje přes 230 tisíc uživatelů. Jirka se v rozhovoru otevřel o tom, jakým způsobem si vybírá témata, kterým se ve videích věnuje, kde se bere jeho touha odhalovat zajímavé společenské fenomény, ale také o tom, z čeho má největší stres.

„Témata si vybírám podle toho, co mě zaujme nebo co se zrovna řeší ve společnosti. Většina z nich se dá v pohodě zpracovat, ale existují i taková, na která si zatím netroufnu. Ne proto, že bych o nich nedokázal mluvit, ale protože se nehodí podmínkám YouTube. Ty se pak nedají monetizovat, takže za ně nedostaneš zaplaceno. Například téma sebevraždy,“ popisuje tvůrce úspěšného youtubového kanálu Jirka vysvětluje věci. „Nechci si ale stěžovat, protože jsem si tuhle platformu vybral dobrovolně,“ dodává.

Během rozhovoru se Jirka rozpovídal také o stresu a tlaku na vydávání videí. „Nejsem schopný si dát volno. Potřebuju, aby videa vycházela pořád, aspoň jednou za tři týdny. Někdy pracuju i na čtyřech zároveň. Když se videu věnuji měsíc, chci, aby to na něm bylo vidět. To je teď můj největší tlak a stres. Můžu si za to ale sám. Vždycky když video vydávám, cítím takovou úzkost. Co když nebude dobrý?“ říká otevřeně a dodává, že se už smířil s tím, že mu občas některé nepřesnosti ve videích utečou. Nerad by ale diváky zklamal.

Plánuje témata dopředu? Jak bojuje s tlakem na rychlý formát videí, který v současnosti dominuje? Umí sdílet své emoce? A bojí se smrti? Poslechněte si nový díl Pochlap se s novinářem a internetovým tvůrcem Jiřím Burýškem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.