Někdy prší, jindy svítí slunce. Bavit se o počasí prostě neomrzí

9. červen 2021

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, přivítaly na dálku jen samy sebe. A bavily se o konstantě, která určuje životy nás všech: o počasí.

Zuzana o počasí a jeho formách nemá speciální povědomí, proto si vypomohla mnoha citáty slavných. Karel Čapek například bystře postřehl, že se jedná o skvělé téma pro lidi, kteří si nemají co říci.

Ivana se v tomto díle rozhodla využít to, že je soutěživý typ, a tak Zuzanu zkoušela z různých špíčků o počasí. Ta v tipování celkem selhala, ale to asi nikoho nepřekvapilo.

Došlo ale i na zajímavé informace: Ivana si vygooglovala, že 94 % dotazovaných Britů a Britek hovoří o počasí minimálně jednou za šest hodin. Tamní meteorologické dění je totiž tak proměnlivé, že nabízí neustálé možnosti, jak konverzovat.

A dostalo se i na analýzu způsobu, jakým se lidé o počasí baví – buď si jej přejí lepší, vzpomínají na to, jak vypadalo v uplynulých letech, nebo prostě jen konstatují, že například prší. Přitakání je pak považováno za projev slušnosti.

Obě moderátorky se nakonec shodly, že počasí je fajn téma, díky kterému se snižuje riziko hádky během konverzace – na rozdíl třeba od uprchlíků nebo očkování. Zuzana pak nostalgicky zavzpomínala na večer, kdy jí cizí muž v dešti nabídl svůj deštník, a mohlo se jít domů.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste se s nudným kolegou z práce vydrželi na firemním večírku dvě hodiny bavit o dešti? Pusťte si do duše a uší Buchty a přijdete na to, že počasí tu bude vždy – na rozdíl od nás.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.