Někdy se budím ze strachu, že knížku nestihnu dokončit, říká ilustrátorka Nikola Logosová

13. duben 2022
Záložka

Uvědomují si čtenáři, že spoluautorem knihy není jen spisovatel, ale často taky ilustrátor? „Je možné, že jim nedochází, kdo to dělal. V knize se to sice píše, ale párkrát jsem se snažila na internetu dohledat, kdo dělal ilustrace do nějaké knížky, ale vůbec jsem to nemohla najít.“ Nikola Logosová se už několik let věnuje knižní ilustraci a mnoho titulů, na kterých spolupracovala, získalo ocenění.

Jednou z nich je i nejnovější kniha Malí fotografové z nakladatelství Běžíliška. Ta měla původně vzniknout za čtvrt roku, nakonec to byly skoro dva roky.

„Jde o dvě děti, které putují se starším fotografem a skrze ten příběh nám ukazují, jak se co dělá. Takže tam máme kapitoly o temné komoře nebo pohyblivých obrazech. Knížka byla náročná v tom, že v ní děti objeví části, které jsou pojaté jako návod. A navíc se přidaly fotografie ze stejnojmenného kurzu pro děti,“ popisuje ilustrátorka. Malí fotografové nakonec nejsou jen pro děti, ale užijí si ji i dospělí.

Poslechněte si další díl Záložky, ve kterém Nikola Logosová přibližuje život a práci knižní ilustrátorky v Česku, ale i vznik vlastních autorských knížeček.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.