„Nemají vodu ani žrádlo? Je jim to jedno,“ říká o množírenské mafii veterinářka Martina Načeradská

4. květen 2018
Rozhovor VR a MM

Sedm let žila s plísněmi. Podle zapáleného vyprávění jsou plísně jejím koníčkem, ale v první řadě předmětem dlouholetého bádání v rámci postgraduálního studia. Martina Načeradská se totiž věnuje terapii dermatofytóz. Výzkum, v rámci kterého nechala „chytrou houbu“ pojídat plísně na kůži zvířat, nejprve zahraniční odborníci označovali za blbost. Když ale experimenty s plísní prokázaly úspěšnou léčbu, nedůvěru u veterinářů proměnila Načeradská v respekt a uznání. 

Kromě dermatologie je její specializací také psychologie zvířat. O výchově, přístupu a vztazích mezi člověkem a zvířaty napsala celou řadu článků, v Praze vede známou psí školku a první „cat friendly“ veterinární kliniku, kde se speciálním přístupem snaží odbourat stres koček z vyšetření. Její úspěch podle všeho stojí nejen na výchově štěňat, ale i samotných majitelů. Pokud byste v ordinaci doktorky Načeradské žádali o radu, jak vyřešit poruchy chování vašeho psa, připravte se na to, že v první řadě budete muset změnit přístup vás samotných. Známé rčení o psím příteli se podle ní totiž většina majitelů snaží chybně překroutit ve variantu: „Pes otrok člověka.“  

Ve volném čase se s velkým entuziasmem věnuje osvětě, díky níž se pravidelně objevuje v médiích, na veřejnosti i na univerzitní půdě. Bojuje proti takzvané množírenské mafii, tedy proti obchodníkům, kteří těží z vysoké poptávky po módních psích plemenech a prodávají štěňata reprodukovaná v otřesných klecových chovech.

Odbornice na dermatologii, stomatologii a psychologii zvířat. Veterinářka Martina Načeradská je jedním z nejznámějších kritiků psích množíren u nás. Kromě dlouhodobého boje proti překupníkům psů je také hlavní domácí představitelkou mezinárodní organizace Pet Dog Trainers of Europe, členkou představenstva České asociace felinní medicíny a dalších oborových organizací. Má za sebou řadu zahraničních stáží, aktivně přispívá do odborných časopisů, provozuje pražskou psí školku a vlastní první českou ordinaci, která získala titul Cat Friendly Clinic.

V rozhovorech často uvádíte, že se v ordinaci setkáváte se štěňaty, která jsou evidentně odchovaná v množírnách. Vyhledávají vás majitelé právě proto, že se tématu věnujete, nebo vůbec netuší, odkud psa mají, přijdou k vám a vy to odhalíte?
Ta druhá možnost je správně. Dost často se to dozví ode mě. Nedávno se mi stal takový případ, jednalo se o krátkolebé plemeno. Řekla jsem paní, že ten očkovací průkaz bude pravděpodobně falešný, protože na první pohled bylo razítko od veterináře podezřelé. Přes Komoru veterinárních lékařů České republiky jsme zjistili, že to je falešné razítko, žádný takový veterinář neexistuje a věk toho štěněte v žádném případě neodpovídal. Bylo minimálně o měsíc mladší, než tam bylo napsané. Přesněji se to dá stanovit podle čočky, ale nejsem oftalmolog, takže stanovuji věk přibližně podle zubů. Štěně bylo nemocné, vyhublé, prostě sbírka nemocí. A když jsem paní oznámila, že si pravděpodobně pořídila štěně z množírny, tak mi řekla zděšeně: „To není možné, pravidelně chodím na demonstrace proti množírnám.“

Jak se kromě zubů a rysů, které jste vyjmenovala, dá takový pes poznat? Má nezasvěcený člověk vůbec šanci nenaletět?
Začíná to tím, že majitel chce ušetřit a rozhodne se pořídit si pejska bez papírů. Tak jde na nějaký internetový server a tam si najde krásný inzerát, kde jsou roztomilí pejsci v košíčku s mašličkami. A zavolá na nějaké telefonní číslo. „My vám toho pejska někam přivezeme,“ nabízejí se vám. Když se na psa chcete jet podívat k rodině domů, začnou většinou další výmluvy: „My teď zrovna uklízíme a malujeme.“ Nedávno jsem také slyšela výmluvu o alergii v rodině, která si pejska nemůže nechat. Bylo evidentní, že pes je nemocný a že pochází z nějakého chovu. Stejně si lidi zvíře koupili, možná ho chtěli zachránit.

Stopa po člověku, který zastaví někde na benzínce, z kufru vytáhne přepravku se psem a zmizí, pravděpodobně už nejde dohledat?
Nedávno jsem měla případ jorkšírského teriéra, pejsek měl svrab, blechy, prostě klasická sbírka nemocí. Když jsem majitelům řekla, odkud pejsek pravděpodobně pochází, tak se pokoušeli dovolat na telefonní číslo z inzerátu, ale to už neexistovalo.

Logo

Jak je to s psychickou stránkou psa z množírny? Dají se takové zážitky léčit?
Velmi špatně. Řešila jsem jednoho křížence papillona a pejsek měl takové potíže, že nebyl schopný ani chodit ven. Na specializované neurologické klinice objevili, že má těžké postižení mozku. Způsobil to nedostatek výživy. V množírnách je jim to úplně jedno, jestli mají zvířata žrádlo, vodu nebo pohyb. Nelze to prokázat, ale myslím si, že měl velké bolesti hlavy. Tlačil hlavu do rohu, což je jeden z příznaků, jak se to může projevovat. Majitelka se opravdu snažila, dodávali jsme mu vitamíny a po nějaké době začal pes alespoň chodit ven.

Existuje nějaký spolek nebo nezisková organizace, která se věnuje přechodu psů s takovou tragickou zkušeností do normálního života, jako tomu je u lidí?
Je spousta neziskovek, které zachraňují pejsky z množíren. Ale že by byl někdo odborně vybavený na to, jak přesně psa připravit na další život, to ne. Snaží se a jednoduše dělají, co můžou.

Zajímají vás další rady, jak nenaletět množírnám a nechtěně je tak nepodporovat? Jaké chyby ve výchově nejčastěji chovatelé dělají nebo proč může běžně rozšířená metoda škubání vodítka trvale poškodit zdraví vašeho psa? Jak je to s odmítáním očkování vašeho zvířete? Může skutečně zajít tak daleko, že zvíře zemře? Poslechněte si celý rozhovor s veterinářkou Martinou Načeradskou. 

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.