Nemusíme přečíst co nejvíc knih za co nejkratší dobu, myslí si publicistka Barbora Voříšková

8. březen 2023
Záložka

Březen je známý jako Měsíc knihy, v poslední době pak i jako Měsíc čtenářů. Do Záložky proto přišla publicistka a studentka bohemistiky Barbora Voříšková, se kterou jsme se bavili o tom, co, jak, proč a kde čte. Zajímalo nás totiž, jak ke knihám přistupuje někdo, kdo je sám nepíše.

„Pro mě je Měsícem knihy každý měsíc. Protože jsem pořád v kontaktu s knihami, pro mě to není nic výjimečného. Spíš si myslím, že Měsíc knihy je dobrý pro lidi, kteří čtou nárazově, může jim to literaturu přiblížit,“ říká Bára. Měsíc knihy u nás začal v 50. letech, dlouho byl proto ovlivněn komunistickou ideologií, v roce 2010 proběhl první ročník kampaně Měsíc čtenářů, který navázal na předchozí nápad a který se věnuje knihovnám a tomu, aby se do nich lidé vrátili.

„Jsem ten typ, který potřebuje mít knihy doma. Jako malá jsem chodila do naší vesnické knihovny, dnes už do knihovny chodím vyloženě jen v rámci školy. Sice používám elektronické knihy, ale jde o učebnice, které už nejsou na trhu, na tištěnou knihu ale nedám dopustit.“ Podle Báry by knihy neměly být něco prestižního, přesto si myslí, že je to třídní problém. Lidem, kteří chodí na směny do fabriky, nezbývá moc času na čtení, tím pádem se ze čtení stává výběrová činnost, která je pro spoustu lidí nedostupná.

Jako jeden z problémů dnešních čtenářů a čtenářek uvádí tlak společnosti na to, abychom toho přečetli co nejvíc za co nejkratší dobu. Čtecí krize proto můžou souviset i s tím, že řešíme, kolik jsme toho (ne)přečetli, a pak se kumulují negativní emoce. „Když člověk nemůže číst, tak ať nečte, ono se to samo vrátí. Jakmile je člověk jednou čtenář, tak si k tomu dřív nebo později najde cestu. Rozhodně si to nemůžeme vyčítat,“ říká.

Nejen z tohoto důvodu je dobré myslet na slow reading, tedy čtení bez tlaku a ve vyhovujícím tempu podle potřeb každého z nás. „Tlak, který pociťujeme, je reálný problém a je dobře, že se něco takového řeší. Klade se nám na srdce, abychom v něčem vynikali, a tak chceme vynikat alespoň v tom, že přečteme co nejvíc knih, a myslíme si, že nás to udělá třeba chytřejšími. Hlavní je se nesrovnávat a neporovnávat se s ostatními,“ dodává Bára.

Poslechněte si Záložku s Barborou Voříškovou. Zamyslíte se třeba nad tím, kolik zvládnete přečíst knih za svůj život, a jestli je čtení za chůze nebezpečné. Ale také se dozvíte, kolik recenzí by musela měsíčně napsat, aby mohla zaplatit nájem.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.