Nemysli na to, nebo to přivoláš! Jak funguje imaginace a fantazie a proč hýčkat pěkné vzpomínky

4. srpen 2020

„Imaginace nás vede do jiné sféry než slova. Je to kouzelná cesta do vnitřního světa přes obrazy a smysly,“ říká v Balancu Leona Rajdlová Dyrehauge, psycholožka a psychoterapeutka, která pracuje mimo jiné v terapeutickém směru katatymně imaginativní psychoterapie. Představivost může pomoci v řešení problémů, pochopení toho, co se uvnitř nás děje. Když budeme dokola promýšlet a představovat si katastrofické scénáře, je pravděpodobnější, že se stanou.

Představy o světě vznikají v rodině. Když máte starostlivou maminku, která pořád před něčím varuje, budete více bojácní. Obavy a obrazy s nimi spojené se budou objevovat častěji a budou silnější. Lze to ale postupně měnit, třeba v terapii. V dospělosti získáme kompetence, dokážeme obavy rozpoznat. Víme, kde se berou. Máme důvěru v sebe a nepodlehneme scénářům a děsivým obrazům, které se samy objevují. Strach pomůže obrousit třeba humor.

Naše nevědomí není na požádání přístupné a komunikuje zvláštními způsoby. Mnoho z nás je takzvaně pořád v hlavě, myšlenky se víří, neustále něco promýšlíme. Vnitřní svět člověka je ale mnohem bohatší, někde slova nestačí. Jedním ze způsobů, jak poznat a měnit, co se v nás děje, je imaginace. Můžeme se zaměřit na pozitivní obrazy. Vytvořit si představu, příjemný prožitek, který se naučíme vyvolávat v obtížných chvílích. Může to být příjemná vzpomínka nebo vysněné místo. Je důležité představivost trénovat, pokud si v příští stresové situaci zkusíte vybavit příjemnou vzpomínku, pravděpodobně to moc fungovat nebude.

Leona Dyrehauge

„S experimentováním s technikou imaginace jsem opatrná.“ Imaginace může působit velmi silně, mohou se vyjevit obsahy, které nás vyděsí, na které nejsme připraveni a bojíme se jich. Strachy jsou často potlačené. Ale zdravý člověk by s tím neměl mít problém. Zkuste se zhluboka nadechnout, zrelaxovat a pozorovat, jaké obrazy se vynoří. Jako když jedete vlakem, střídají se louky, lesy, řeky a města. Nemusíte pro to dělat nic, jen pozorovat. Pak můžeme vjemy analyzovat a dále s nimi pracovat.

Pusťte si celý díl Balancu o představivosti, temných obavách a vysněných místech, na která se v představách můžete vracet.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.