Nenapsaná báseň a lidé v telefonech. Mladí dokumentaristé na Ji.hlavě pracují s výraznou vizualitou

23. říjen 2019

Mladí dokumentaristé z FAMU Marie-Magdalena Kochová a Albert Hospodářský uvedou v hlavní sekci blížícího se dokumentárního festivalu v Jihlavě své snímky Apparatgeist, o vztahu současného člověka k technologiím, a portrét básníka Daniela Hradeckého nazvaný Nekyia. „Je důležitá točit filmy, které se dotýkají něčeho aktuálního, i když se to tak třeba nezdá,“ říká Kochová o dokumentech aktuálně vznikajících na FAMU.

Marie-Magdalena Kochová uvede v Ji.hlavě dokonce dva filmy. Prvním je snímek OK2PAY, dokumentární portrét kameramana a radioamatéra Ladislava Prajsnera, který dosáhl rádiového spojení se všemi zeměmi světa. „Je to velmi svérázná osoba. Setkala jsem se s člověkem přímým a otevřeným. Zaujal mě jeho vnitřní svět radioamatérského vysílání, který je mi vzdálený, a skrz něj jsem do něj mohla trošku nahlédnout,“ popisuje Kochová svůj přístup k hledání námětu.

Její poslední snímek Apparatgeist je zase výrazný ve svém vizuálním zpracování. „Jedná se o jednozáběrový film, ve kterém kamera pluje prostorem, skrze který diváci nahlíží do fiktivního světa našich telefonů,“ popisuje svůj koncept. Volným tématem filmu je vztah současné společnosti k technologiím a především ke smartphonům, ale Magdalena nechce být konkrétnější, protože její dokument je zčásti založený na překvapení.

Daniel Hradecký je básník z Litvínova, který byl v roce 2014 nominován na cenu Magnesia Litera. Albert Hospodářský o něm natočil dokumentární portrét s názvem Nekyia. Film se ale nakonec pohybuje spíš na hranici fikce. „Víc a víc teď směřuji k hranému filmu, ale dokumentární uvažování může být nesmírně výhodné k vytvoření světa, který je sice fiktivní, ale ty vnitřní mechanismy odpovídají tomu, jak prožíváme věci my jako reální lidé,“ vysvětluje Hospodářský své aktuální filmové směřování. Spolu s Kochovou jsou výraznými příklady mladých talentů z FAMU, Hospodářského Nekyia byla do hlavní festivalové sekce nominována už v jeho třiadvaceti letech. Jejich filmy jsou výrazně vizuální a často překračují hranice toho, jak si dokument běžně představujeme.

S Marií-Magdalenou Kochovou a Albertem Hospodářským jsme si povídali o jejich tvůrčím procesu, hranicích dokumentu a fikce i o procesu hledání námětů. Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

autor: Jan Jindřich Karásek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.