„Nenávist k Romům se za uprchlické krize nijak nesnížila.“ Karel Karika a David Tišer dostali cenu za statečnost Charty 77

24. duben 2019

Letošní Cenu Františka Kriegla za projev občanské statečnosti udělila Nadace Charty 77 Karlu Karikovi a Davidu Tišerovi, kteří bojují za práva Romů, bezdomovců a sociálně vyloučených. Jak se podle obou změnil veřejný diskurz v otázce postavení Romů u nás? „Pokud se někam posunul, tak rozhodně ne k lepšímu, situace je v podstatě stále horší,“ shodují se Karika i Tišer.

„Stát stále hledá restrikce proti této vrstvě obyvatel a nepřemýšlí se o tom, jak dospět k sociálnímu smíru,“ dodává Karel Karika s tím, že světlou výjimkou jsou neziskové organizace. „Nenávistné útoky jsou dané předsudky a podporované špičkami politické reprezentace našeho státu. Nemyslím si, že by Češi byli rasisti a xenofobové, ale je to dané řadou předsudků a dezinformací,“ myslí si Karika, který coby ústecký zastupitel při rušení ubytoven pro chudé pomáhal jejich obyvatelům, aby se z nich nestali bezdomovci.

Jednou z dezinformací je i ta o dočasném posunu xenofobních nálad k uprchlíkům v souvislosti s válkou v Sýrii. Nenávist k Romům se přitom v souvislosti s uprchlickou krizí v uplynulých letech nijak nesnížila. „Spousta lidí si myslí, že ano, ale realita je taková, že z veřejného života xenofobie k Romům nezmizela. Fakt, že se to neobjevovalo v médiích, neznamená, že jsme se s tím nesetkávali v běžném životě,“ zdůrazňuje David Tišer, zakladatel organizace Ara Art, která se snaží spojovat umění a aktivismus a zabývá se mimo jiné i romskou LGBT komunitou.

„Máme vlastní divadlo složené z profesionálních herců, galerii a spoustu dalších aktivit. Naším dlouhodobým cílem je dát dohromady lidi z celé republiky a na základě umění upozorňovat na věci, které se nám ve společnosti nelíbí,“ popisuje Tišer hlavní „vizi“ organizace. Přínos v získání Ceny Františka Kriegla za projev občanské statečnosti vidí především v tom, že se díky tomu více mluví také o LGBT komunitě. „To je pro mě absolutně nejdůležitější.“

Co znamená v romské komunitě v souvislosti s LGBT takzvaný koncept rituální nečistoty? A v souvislosti s čím padla zmínka o Pandořině skříňce? Poslechněte si celý rozhovor s Karlem Karikou a Davidem Tišerem!

Spustit audio