Není to akce pro hackery, zvládne to i babička. Dobrovolníci vytvářejí mapy pro humanitární účely

1. únor 2019

Na mapathonech se scházejí dobrovolníci po celém světě, aby společně vytvářeli kvalitní mapy krizových oblastí, kde pomáhají humanitární pracovníci. Komerční mapy, jako jsou ty od Googlu, nejsou v rozvojových oblastech příliš propracované, protože se jejich vytváření zkrátka ekonomicky nevyplatí. Proto existuje crowdsourcová platforma Open Street Map, která si klade za cíl postupně digitálně zmapovat i ty nejodlehlejší části světa.

„Já se snažím zmapovat pár cest a pěšin kdesi na odlehlém africkém venkově,“ popisuje dobrovolník Honza svoji činnost na pražském mapathonu, který se koná každé poslední úterý v měsíci. Na tom lednovém se sešly v jedné karlínské kancelářské budově desítky dobrovolníků, kteří za necelé tři hodiny zmapovali 4 223 budov a 681 km cest v oblasti východního Konga. Globální iniciativa Missing Maps vytvořila strategii, která propojuje humanitární pracovníky v odlehlých oblastech, jimž práci v terénu komplikuje nedostatek kvalitních map, s lidmi, kteří mají přístup k digitálním technologiím a chuť dělat něco užitečného. Ať už z domova, nebo na mapathonech se pak přes Missing Maps může kdokoli pustit do zdokonalování Open Street Map v místech, kde je to aktuálně nejvíc potřeba.

„Dnes tady kreslíme mapy v oblasti na východě Demokratické republiky Kongo, která je zasažena druhou největší epidemií eboly v historii. Konkrétně mapujeme oblast kolem města Lubero, kde se 15. ledna objevily dva nové případy nakažení, a my tam od té doby směřujeme naše aktivity,“ vysvětluje digitální stratég pražské pobočky Lékařů bez hranic Jan Böhm, jak funguje zadávání úkolů dobrovolníkům. „Mě na projektu Missing Maps fascinuje, že neexistuje práce do šuplíku. Vždycky když se mapuje na mapathonu, tak je to proto, že na to někdo opravdu nervózně čeká, a jakmile ty data dostane, tak s nima pracuje,“ dodává Böhm.

Lékaři bez hranic můžou na základě otevřené platformy Open Street Map nejen snáze nacházet konkrétní postižené v odlehlých oblastech, ale také vytvářet epidemiologické analýzy, strategie očkování atd. Mapování se může zúčastnit každý, stačí si pročíst jednoduché instrukce a pustit se do toho. Missing Maps používají dvojí kontrolu. Jednou jsou digitální validátoři, kteří znovu překontrolují každou zmapovanou oblast a tam, kde to jde, odešlou data dobrovolníkům, kteří zkontrolují názvy ulic, umístění budov a zaznačení cest fyzicky na místě.

Kolik budov a kilometrů cest se podařilo zanést do Open Street Map na mapathonu v Karlíně? Jak funguje platforma Missing Maps? Jak lze digitálně na dálku pomáhat Lékařům bez hranic při boji s ebolou v Africe? Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka