Není Harvard jako Harvard. Proč je Viktor Kožený ve světě známý jako „Pirát z Prahy“?

9. červenec 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Zakladatel Harvardských investičních fondů Viktor Kožený byl autor slavného sloganu „Jistota desetinásobku“. Na jednoduché heslo, že za úpis privatizačních bodů ve prospěch jeho fondu vyplatí za každou kupónovou knížku deset tisíc korun, nalákal miliony lidí a rozjel skomírající privatizaci.

Kupónová knížka totiž tehdy stála tisícovku.

Pirát z Prahy, jak mu později přezdívali na Západě, se dostal k největšímu počtu bodů a přivlastnil si obrovskou část majetku. Ten zastavil za miliardy, co mohl, rozprodal, včetně námořních lodí.

Většina těch, kteří mu své body svěřili a uvěřili značce Harvard, neviděla ani korunu. Viktor Kožený si za jejich peníze koupil luxusní hotel v centru Londýna a s americkými investory propil vína za miliony.

Proč Kožený uspěl?

Především proto, že v Československu rozjel nevídanou reklamní kampaň. Desítky VIP osobností veřejného života i šoubyznysu propůjčily Harvardským fondům tvář. Lidé uvěřili, že by se nespojili s někým, kdo to s nimi myslí špatně.


Americká univerzita proti spojení svého jména s fondem Viktora Koženého protestovala, ten však název používal dál. Odkazoval se jen na tom, že tam kdysi studoval.

Když bylo rozdělování bodů ukončeno, lidé se začali desetinásobku dožadovat. Nikdo si však neuvědomil, že Kožený se nikde nezavázal, kdy vlastně peníze vyplatí. Po ukončení kampaně? Po rozdělení majetku? Po jeho prodeji? Na tuhle kličku král privatizace hrál.

Drobné investory totiž ani ve snu nenapadlo, že by se finančník schoval za jméno důvěryhodné americké univerzity, s níž měli název „Harvardské“ spojené.

Viktor Kožený nakonec utekl na Bahamy, přičemž Česká republika marně žádá o jeho vydání. Není ale sama, vydání Koženého pro jeho podvody v Ázerbájdžánu požadují také Spojené státy.

Na základě jejich žádosti byl Kožený na dva roky dokonce zadržen, nicméně v roce 2007 ho bahamský soud pustil opět na svobodu.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio