Není primetime jako primetime. V Americe měli Přátele, u nás ve čtvrtek běžela Ordinace

1. září 2022

Čtvrtek je malý pátek – tímto heslem se řídili v devadesátých letech tvůrci televizního programu. Právě tehdy totiž běžely ty nejsledovanější seriály jako Fresh Prince, Cosby Show, Přátelé, Show Jerryho Seinfelda, Will a Grace nebo později také Office, Community či Parks and Recreation. Který americký seriál je považován za ten úplně nejlepší?

Čtvrteční večerní program byl v televizním světě považován za celotýdenní primetime. Pojem „Must See TV“, tedy „televizní program, který musíte vidět“, vymysleli v devadesátkách producenti televize NBC, aby upozornili na seriály, které obklopovaly tehdejší hit Show Jerryho Seinfelda o komikovi a jeho sarkastických přátelích. Televizní čtvrtky se promovaly už v osmdesátých letech seriálem Na zdraví. Připomeňte si oblíbené seriály, které běžely i na českých obrazovkách nebo ty, které nás bohužel minuly.

Po roce 2000 se čtvrtkům začaly věnovat i konkurenční televize, ale nelimitovaly se komediálním žánrem. Ve čtvrtek běžela na stanici ABC taneční reality show Dancing with the Stars nebo nemocniční drama Grey's Anatomy. Konkurenční NBC nasadila na hity jako Kancl nebo Jmenuji se Earl, které si hrají s žánry a vyprávěním.

Z rachoty rovnou před obrazovky. Které seriály přikovaly Američany ke gauči? Co jsme v primetimu sledovali v Česku? A jaké seriály milujete vy? Napište nám na Instagramu nebo Facebooku a přijďte na projekci filmu Pravá blondýnka v úterý 16. září do kina Přítomnost v Praze!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.