Neopravujte roubenky montážní pěnou. S architektem Tomášem Eflerem o venkovské architektuře

27. květen 2021

Architekt Tomáš Efler odešel z města do vesnice Merboltice, rekonstruuje hlavně staré venkovské domy a v jednom také žije. Jak se projektuje před chalupou pod lípou?

Tentokrát je Bourání s pozvánkou. Merboltice jsou malebná vesnice v severních Čechách – od Prahy je to hodinu a půl cesty, ovšem je to jako cesta do jiného století, jsou tady pastviny, lesy a roubené domy. V sobotu 29. května se tady koná den podstávkových domů a procházka po vesnici. V neděli se pak konají podobné procházky také na dalších místech v severních Čechách.

Architekt Tomáš Efler

Do Merboltic zve jeden z pořadatelů, architekt Tomáš Efler. Vystudoval architekturu a soustředil se na venkovské stavby. A pak si koupil roubený dům, kde s rodinou žije a pracuje, jak říká, „přímo v místě“ – na severu Čech, kde je spousta lidových staveb, často v žalostném stavu.

Jaké to bylo odejít na vesnici? Jak se žije v roubence? Výhoda: při online poradách se dá sedět pod lípou. Nevýhoda: v zimě se doma na víc než osmnáct stupňů nevytopí. A co na to děti? A ještě další momenty ze života na vsi popisuje Tomáš Efler. Kdo to chce zkusit a opravit si starý vesnický dům, měl by ovšem vědět, že ho čeká dlouhá cesta: „To rozhodnutí musí být vědomé. Bude to náročné, bude to stát dost peněz a bude to dlouhý proces,“ říká architekt.

Ptali jsme se také, jestli jsou u nich v severních Čechách ještě nějaké roubenky na prodej. Jak se opravují a jak by se opravovat rozhodně neměly? Vyplňování mezer v roubení montážní pěnou není zrovna nejlepší nápad. A existují ještě tesaři, kteří sekerou osekají trám? A může být v roubence podlahové topení?

Mluvili jsme o projektech, o Beranově hostinci v Trávníčku u Českého Dubu, který pomohl vzkřísit z trosek, o zachráněném pivovaru v Plasech, o dalších projektech. O tom, jak se o venkov starají ve Francii. A co je to přesně podstávkový dům a proč jsou patrové roubené stavby jen na severu Čech a v Krkonoších ani v Jizerských horách roubenky do patra nestavěly? A ještě víc v pravém vesnickém Bourání.

Rekonstrukce Beranova hostince v Trávníčku u Českého dubu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.