Neoslavit narozeniny? Byl by to hřích! Prostopášná seriálová party nahlíží do londýnské gay komunity

5. únor 2021

„Slavíme bohužel deset let! V únoru 2011 proběhlo úplně první strašný vysílání Čelistí,“ zahajuje Aleš výroční díl filmově-kritického magazínu a na důkaz, že výjimečně nelže, pouští archivní ukázku. O tom, že pořad neztrácí dech ani inspiraci, a naopak s každým pokračováním mládne, snad netřeba diskutovat. Jediný, kdo ztratil inspiraci už koncem normalizace a nedávno taky dech, je průkopník popcornu v českých kinech Ladislav Štaidl. Čelisti děkují za vše a posílají písničku.

A u hudby ještě chvíli zůstaneme. Všech zbývajících sedmdesát členů kapely Omega se těší pevnému zdraví a podobně jsou na tom snad i Pet Shop Boys, jejichž hit dal jméno aktuálně nejzajímavější seriálové novince. Byl by hřích minout minisérii It's a Sin, o které už mluví kdekdo. A právem!

„Strašně cenim, s jakou lehkostí je tam skloubenej komediální vypravěčskej tón, velmi břitký, dobře napsaný situační dialogy, chytře postavený jednoduchý figury, který si zamilujete, a zároveň vážný zvraty,“ chválí Vítek pohled do londýnského „růžového paláce“ komunity mladých gay lidí, jejichž bezstarostný život začíná počátkem 80. let nabourávat předtucha něčeho zlého – šíření nemoci AIDS.

„Od druhýho dílu to jde fantasticky nahoru, i díky tomu, že tragickej podtón začne prosakovat opravdu intenzivně. Ta minisérie je v něčem nekompromisní, po prostopášnosti naivních hlavních hrdinů přichází drtivý důsledky,“ říká Aleš, který se nebojí seriál zařadit po bok pravděpodobně nejlepšího filmu o AIDS 120 BPM.

„Má to dotek podobně nepříjemnýho fyzična,“ potvrzuje Vítek a společně s ostatními vzpomíná na zakládajícího člena Čelistí Dana Řeháka, jehož historický citát „Padesát procent spermatu, padesát procent slz“ by skvěle obstál i v aktuálním vysílání.

„Tak ať máte hodně energie a hodně tělních tekutin na rozdávání,“ uzavírá tematicky gratulantka Šárka Gmiterková a přeje chlapcům další spoustu plodných let na Radiu Wave.

Sestava vlkodůchodců na oslavě desátých narozenin Čelistí

Je Zeus pes, vlk nebo spíš bílý tygr? Vydrží fretka v automatické pračce? Co vytáčí Vigga Mortensena? Jak zbavit videokazety plísní? Zdá se Šárce často o tom, že se přivdá do rodiny Bridgertonů? A jakého buchťáka si v seriálu vyhlédla? Kolik mincí už Aleš naspořil v pravé nosní dírce? Má Vítek vnitřní život, nebo jenom VHSku v břiše? Kolik exemplářů čítá Tondova dildovnička? A dýchá ještě Dan Řehák? Dozvíte se v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.