Nepláče a vraždí, ale úplně bezcitný není. Camusův Cizinec chce splynout s netečností světa

6. červen 2023

V sedmém díle minisérie Buchty čtou o knížkách, které všichni známe, ale málokdo je skutečně četl, se Ivana Veselková, Zuzana Fuksová a středoškolský pedagog Stanislav Zajíček zabývají kanonickou novelou Cizinec Alberta Camuse a tím, co byl největší hřích hlavního hrdiny, tedy úředníka Mersaulta.

Ivana na začátku vyzvídá, o čem tato novela, respektive román, pojednává. Standa vystihuje Cizince jako drama o dvou částech s nejednoznačně uchopitelnou zápletkou.

Ivanka pak zápletku, která ani není na první pohled úplně dramatická, shrnuje takto: hlavním hrdinou existenciálního románu Alberta Camuse je úředník Mersault, Francouz žijící v Alžíru. Dozvídá se, že mu v několik kilometrů vzdáleném útulku zemřela matka a jede jí na pohřeb. Protože ji dlouho neviděl a navzájem si už neměli co říct, nijak ho její smrt nezasáhla. Na pohřbu neplakal, dokonce ani neznal její věk a hned druhý den šel se svou milenkou Marií do kina na komedii, jako by se nic nestalo. Poté dochází k vraždě jeho rukou, ke které úředník ani neměl zvláštní důvod.

Standa správně připomíná, že podstata novely netkví v ději, ale v tom, co je za ním –⁠ v metaforických obrazech a protokolární řeči vypravěče. Jediný muž v buchtí literární partě také trochu subjektivně sděluje, že druhá část knihy je pro něj o fatální změně života, kterou člověk často tuší již předem. Na závěr si ještě trojice vysvětlí, proč Mersault touží „splynout s netečností světa“ a pak se může jít domů.

Chcete se přenést do příběhu, ve kterém úředník zabije na pláži muže jen proto, že mu svítilo do očí slunce? Poslechněte si Buchty čtou o Cizinci a třeba se vám to splní.

Buchty čtou: Zuzana

Zuzana Fuksová

Bydlím v Brně, protože se tu dá chodit pěšky. Mám ráda různé druhy kuchyňské soli, lelkování a prohlížení kabelek na internetu. Vystudovala jsem sociální práci a leccos nedostudovala. Mám trochu OCD, krizi středního věku a taky dceru.

Buchty čtou: Ivana

Ivana Veselková

Mám tři psy, bydlím v Praze, snažím se chovat jako tzv. dospělý člověk, ale moc mi to nejde. Vystudovala jsem mezinárodní vztahy, ale většinu studijních znalostí jsem zase hezky zapomněla. Mám ráda sladkosti, teplo a crossfit.

Buchty čtou: Stanislav

Stanislav Zajíček

Rodák z Děčína, který byl v letech 1990–1992 poslancem za OF v České národní radě a milovník Komenského je od roku 1993 profesorem českého jazyka a latiny na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Své studenty vede především k esejistické a umělecké tvorbě, kritickému myšlení a k aktivnímu zájmu o věci veřejné.

Buchty čtou jsou speciální díly podcastu Buchty o knížkách, které všichni známe, ale málokdo je skutečně četl. Ivana Veselková, Zuzana Fuksová a středoškolský pedagog Stanislav Zajíček vám představí literární klasiku tak, že vás to bude bavit a ještě se i něco dozvíte.


Také jste před maturitou jen s vypětím sil přelouskali Babičku a pamatujete si z ní jen Sultána, Tyrla a to, že někdo šukal po světnici? Také vám z Proměny utkvěla pouze vzpomínka, že se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů a shledal, že je z něj nestvůrný hmyz? Pak je tu pro vás minisérie Buchty čtou, díky které možná přijdete na to, že louskání knih nepatří do stejného ranku přežitků jako upalování čarodějnic nebo předení.

Všechny díly pořadu najdete zde nebo jako podcast na wave.cz/podcasty.

autoři: Zuzana Fuksová , Ivana Veselková , Stanislav Zajíček
Spustit audio

Související