Nepoznávám se tam dole a děsím se, co po konci kojení udělají moje prsa

31. leden 2022

„Všude se dozvíš, že porod bolí a takový věci. Ale to, jak bude tělo vypadat po porodu, to jsem teda nečekala,“ říká Vanda, která v uplynulých třech letech porodila dceru a syna. „Nejsem spokojená s tím, jak tělo vypadá, ani s tím, jak funguje.“

 „Je potřeba se připravit na to, že tohle tělo, i když vypadá jinak, je pořád vaše. Dokázalo zrodit nový život, a je proto krásné,“ říká fyzioterapeutka Lenka Játiová, která se věnuje těhotným ženám, a těm, které mají za sebou porod. „Spousta věcí se dá vrátit zpátky,“ povzbuzuje.

Čtěte také

Vandu trápí věci, které jsou pro matky malých dětí celkem typické, například inkontinence. „Na začátku jsem měla pocit, že to prostě nedoběhnu, což se taky stávalo,“ popisuje svoje šestinedělí. „Teď už je to lepší, ale problémy mám vlastně trochu pořád, i když od posledního porodu uběhl už rok a půl. To ani nemluvím o hemoroidech a vůbec celkově o oblasti vagíny. Vlastně se tam dole moc nepoznávám,“ popisuje.

Lenka Játiová říká, že inkontinence by měla ustoupit během šestinedělí. Pak s ní pomůže právě fyzioterapie. Zdůrazňuje taky, že pomocí správného dýchání můžeme k dobrému ovlivnit i samotný porod.

„Pokud se žena naučí správně dýchat – do bránice, do boku i do zad, pomůže jí tenhle plnohodnotný dech v momentě, kdy přijdou kontrakce, nebo ve chvíli, kdy bude třeba zatlačit,“ přibližuje.

Naše tělo. Co můžeme udělat pro to, aby nám při porodu bylo spolehlivým partnerem? Co se po porodu změní? A jakou máme nad změnami moc? Poslechněte si třetí díl podcastu Jiné stavy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.