Neslyšíme opakovaná varování. S bolivijským režisérem o filmu Utama a klimatické krizi

3. listopad 2022

Bolivijský režisér Alejandro Loayza Grisi osobně uvedl v Česku svůj film Utama, který vypráví o stárnoucí dvojici kečuánských indiánů, v jejichž regionu dochází voda a sucho ohrožuje tamější život.

Utama je jednoduchý příběh z velice specifického místa na naší planetě. Ale vyprávíte o jednom z největších témat současnosti, o globální klimatické změně. O ní jste chtěl mluvit od začátku, nebo to byl zpočátku hlavně příběh stárnoucí dvojice, která neví, jestli odejít do města, nebo zůstat?

To velké téma přišlo až později. Nejdřív jsem chtěl vyprávět love story dvou lidí, kteří nepotřebují nic jiného než sebe vzájemně, ale hrozí jim odloučení. Ale pak jsem se účastnil natáčení environmentálního dokumentu a viděl jsem, jak klimatická změna už dávno ovlivňuje naše životy.

Počasí je v oblasti Altiplana už tak extrémní a v současnosti to globální změny ženou na hranu – když neprší, nelze tam přežít. Chtěl jsem lidem ve městech ukázat, jaké to je. Myslím, že si toho nejsou pořádně vědomi. Přemýšlíme o globální klimatické změně jako o něčem vzdáleném. Bolívie je podle nás bezpečná a na přírodní krásy bohatá, to je pravda, ale je zároveň velmi křehká. Jako spousta jiných. Neuvědomujeme si, jak velký problém to je.

Natáčet film jako je Utama, jakou to po vás vyžadovalo etiku přístupu?

Není to snadné. Filmem portrétujete realitu, výsledek může existovat ještě za sto let. Film se může stát časovou kapslí, a tak nechcete realitu zachytit nesprávně nebo nepoctivě. Kinematografie je mocná a musíte ji používat zodpovědně. A změnit jen pár myslí nebo srdcí stačí. Ta potom totiž můžou proměnit realitu.

Poslechněte si kompletní rozhovor s bolivijským režisérem Alejandrem Loayzou Grisim o dopadech klimatické změny a zodpovědném lidském i filmařském postupu proti nim.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.